Majdnem nem sikerült megszereznie Angyal Jánosnak, a különös salgótarjáni Cipőmúzeum tulajdonos-igazgatójának Usain Bolt futócipőjét, merthogy a többszörös olimpiai bajnok jamaicai atléta barátja, a cipőszerző-megbízatáson dolgozó Germain Mason motorbalesetben meghalt.

 
Usain Bolt cipője

Na puff, pont mielőtt egymás tenyerébe csaphattak volna. Akár rossz ómennek is gondolhatták volna a dolgot, de hát egy igazi Angyal nem futamodik meg holmi baljóslatú jelektől, főleg, ha egy ilyen istenadta futócipőről van szó. Szóval, később csak kibrusztolta, hogy a Bazalt Panzióba (itt őrzik ugyanis az illusztris lábbeliket) Szergej Bubka, Szotomajor, Charles Austin, Jelena Iszinbajeva vagy Blanka Vlasics dedikált futócipője mellé egy eredeti Bolt-remek is bekerüljön a vitrinbe. Az itt látható cipők gazdái több mint 65 felnőttvilágrekordot állítottak fel, 15 világbajnokságot és 10 olimpiai bajnoki címet nyertek. Mégsem ez a legnagyobb különlegességük, hanem, hogy mindannyian személyesen is megfordultak Salgótarjánban.

Angyal János ugyanis több évtizede szervezi a barátja, Gyulai István emlékének ajánlott Somoskői Ugrógálát, mellyel Salgótarján 1993-ban először szerepelhetett az Eurosport műsorán: Szergej Bubka a Fő téren ugrott hatalmasat.

A verseny rangjáról csak annyit, hogy a világ- és Európa-bajnok Szotomajor négyszer is nyert az ugrógálán, sőt 2001-ben Somoskőn búcsúzott pályafutásától. Emlékét, örök szálláshelyet bérelve a híres Bazalt Panzióban, vitrinbe zárt cipője hirdeti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!