Visszapuhult Novák Előd. A Jobbik alelnöke múlt héten még azt üzente: hiába tiltotta el Vona Gábor attól, hogy a tisztújításon újrainduljon posztjáért, ő bizony jelölteti magát. Mára viszont elbizonytalanodott, és nem tudja, ringbe száll-e. (Hasonképpen lebegtet Apáti István és Szávay István – ennek a két alelnöknek Vona szintén megmondta, hogy nem kívánatosak a vezérkarban.)

Novák hezitálása több mint beszédes: egyértelművé teszi, hogy téves az a közkeletű értelmezés, miszerint Vona épp a radikálisokat próbálja kiszorítani a Jobbikból. A helyzet az, hogy kőkemény hatalmi harc zajlik, és úgy tűnik, az elnök most tud többséget szerezni párton belül. Vélhetően ezt ismerte fel Novák. Ha nem így lenne, akkor a három kiebrudalt elnökségi tag nyugodtan háborúba szállhatott volna – legalábbis a közvélemény- kutatások szerint.

Úgy találta ugyanis a Nézőpont Intézet, hogy a Jobbik szimpatizánsok mintegy 44 százaléka radikális. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy ez a kicsit kevesebb, mint 400 ezer ember automatikusan kiugrana a Jobbik-akolból, amennyiben Vona sikerrel ütné el az alelnöki poszttól a „szuperradikálisnak” kikiáltott Apátit, Novákot, Szávayt. Ugyanis a három alelnök személyes tábora állítólag nem több pár tízezer főnél.

A radikálisokat pedig Vona új favoritjai is táboron belül tarthatják. A Jobbik első embere ugyanis Janiczak Dávid ózdi, Fülöp Erik tiszavasvári és Toroczkai László ásotthalmi polgármestert indítaná rá – saját jelöltként – a megüresedő alelnöki posztokra. És bizony a cigányfenyítő, a Becsület Légióját kedvelő, illetve az MTV-székház ostromáért részben felelős „új gárda” csöppet sem politikai visszafogottságáról híres.

Magyarán: Vona nem sokat kockáztat.

Azaz, ha három ellenlábasa a pártelnöki akarat ellenében elindulna és alulmaradna, akkor mindegyikük búcsút inthetne politikai karrierjének. Egyszerűbb alábukni és kivárni. A kérdés az, hogy a „kivárás ideje alatt” mennyire válik egyeduralkodóvá pártjában Vona, akinek eddig rendre keresztbe tett a három elnökségi tag.

Vannak náci barátai, szocialista érzelmű barátai, fideszes barátai, sőt még hitgyülekezetes barátai is – Vona Gábor így kommentálta, hogy barátai közé tartozik a magát nácinak valló Tirittyán Zsolt, a Betyársereg vezetője.

Címkék: Jobbik, Vona Gábor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!