Nyolcezer végtagot amputálnak itthon évente – a nemzetközi átlag háromszorosát. Négyezerszer a cukorbetegség következtében kialakuló súlyos érszűkület miatt csonkolnak, pedig a „cukros végtagok” jó része megmenthető lenne.

 
Illusztráció - Shutterstock

„A cél, hogy a cukorbeteg a lábán élje meg a gyakori szövődményeket, a vese- és a szemproblémákat” – mondta lapunknak Szokoly Miklós. A Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ orvos igazgatója szerint a prevencióra kellene sokkal több időt, energiát és pénzt fordítani – ami a kormány feladata is. A sok ezer csonkolt végtag nagy része menthető lenne, ha az érintettek időben orvoshoz fordulnának és létezne kiépített diabétesz lábcentrum, ahol az összes érintett szakma és szakterület részvételével gyógyítanak.

Itthon 800 ezer cukorbeteg él, köztük egy egyre több a gyerek. „Jobban kellene figyelni a kiskori elhízásra, az egészséges táplálkozásra, a mozgásra” – teszi hozzá a szakember. A cukorbetegség gyógyszeres kezeléssel karbantartható. Azonban ha elhanyagolják, keringési zavarok, magas vérnyomás és számos más járulékos betegség is kialakul (a cukorbetegeknél például 10-20-szor gyakrabban fordul keringési zavar és érszűkület).

Az érszűkület Magyarországon nagyjából 400 ezer embert érint.

A baj az, hogy kezdetben nem jár fájdalommal: a láb érzéketlenné válik, akár rajzszöggel a talpában is tud járkálni az illető, s mivel nem fáj, nincs betegségtudat. Mire a beteg orvoshoz kerül, már csak az amputáció marad. Pedig a láb vizsgálatára több teszt is létezik, amiket a háziorvos, illetve a diabetológiai szakorvos is elvégez. Az alsó végtagi érszűkület kockázatát az életmód is befolyásolja: a dohányzás, a kevés mozgás és a helytelen táplálkozás, valamint az örökletes tényezők mind növelik a betegség kialakulásának esélyét.

Nem csak a betegek tudatosságának hiánya okozza, hogy nálunk háromszor több a végtagműtét, hanem az is, hogy az amputáció olcsóbb, mint a gyógyítás: egy lábamputáció nagyjából 190 ezer forintba kerül, de örökre megváltoztatja az életminőséget, hiszen általában combból, combtőből vágják le a végtagot, így a protézis nem lehetséges. Ezzel szemben az érintett láb(ak) kezelése ennek többszörösébe kerül, de az életminőség nem változik drámaian.Az Érszűkület Nap alkalmából március 16-án a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, valamint a Magyar Diabetes Társaság hat városban (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) egész nap ingyenes orvosi tanácsadást, rizikófelmérő teszteket, valamint önvizsgálati oktatást tartanak az érdeklődőknek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!