A budapesti vizes világbajnokságra időzítve elkészült 530 méter hosszú sétány a Duna Arénát a 3-as metró Forgách utcai megállójával köti össze. Igényes, modern közösségi és rekreációs terület, találkozópont lesz itt.

Átadta a Dagály sétányt pénteken a XIII. kerület polgármestere, Tóth József. A június 9-i ünnepségen Fürjes Balázs kormánybiztos és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is beszédet mondott.

„Megérkezett ide az Angyalzöld és Angyalzöld plusz programunk, amelyeket már egyetemen is oktatnak. A Dagály sétány megépítésekor is törekedtünk a legkorszerűbb zöldtechnológia alkalmazására" - emlékeztetett a beruházás különlegességeire Tóth József polgármester megnyitó beszédében.

A sétány létrehozásáról a „Dagály törvény” rendelkezett, ennek értelmében a XIII. kerületi önkormányzat lett az építtető. A kormány a megvalósításhoz majdnem 480 millió forintos támogatást biztosított.

A kerület polgármestere 2016-ban nagy figyelmet keltő bejelentést tett: az önkormányzat „fél Városligetnyi” fa ültetését tervezi. Idén nyárra a Dagály sétány fáival már több mint 4 ezerre nőtt az elmúlt egy esztendőben telepített fák száma a kerületben. Az önkormányzati ciklus végére a kerület által gondozott fák száma majdnem 30 ezer lesz.

Az új sétányon a Turbina utcai szakaszon hársfák alatt sétálhatnak majd a látogatók, a középső sétányon megmaradt a korábban is ott élő kőrisfasor, a nyugati szakaszra pedig platánsort telepítettek. Különleges kiegészítés a bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák megjelenése. Ahogyan a sétány fái növekednek, úgy alakítják majd ehhez a burkolatot.

A Dagály sétányon réztáblákkal megjelölt emlékfák is állnak: az „Ifjúság fája”, az „Idősek fája” - az átadó ünnepségen pedig elültették a „Sportolók fáját” is.

A Dagály sétányon kétoldalt széles klinkertégla-sávok futnak, középen négy méter széles zöldsáv. A csapadékvíz a zöldterületre folyik le, ahonnan a talajba szivároghat. Automata öntözőrendszer védi a zöldfelület életét.

A ligetes szakaszt pihenőhelyek, vízcseppmintás ülőtömbök, pihenőpadok és támlás padok, valamint két ivókút teszi barátságosabbá.

A kerület lokálpatriótái számára különleges figyelmesség, hogy a sétány burkolatán láthatók azon ásványi anyagoknak a képletei, amelyeket a közeli híres forrás, a Béke kút vize tartalmaz.

A sétányon Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél című alkotása az egykor világhírű angyalföldi ipar, a Láng Gépgyár  emlékét őrzi.

A sétány világítása több célt szolgál: a lámpatesteken térfigyelő kamerák és a nyilvános, ingyenes WiFi hálózathoz szükséges eszközök működnek.

A pénteki átadó-ünnepségen Tóth József polgármester megjegyezte: a kerület továbbra is várja, hogy a kormány – ígéretének megfelelően – a vizes VB után felújítsa a Dagály fürdőt a Duna Aréna szomszédságában.

Fürjes Balázs megerősítette az ígéretet, hogy "2018 nyarára kész lesz a főváros legmodernebb fürdője, a Dagály”.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes pedig kifejezte örömét, hogy Angyalföld és a főváros júliusban az egész világot vendégül látja a vizes világbajnokságon.

(Forrás: a XIII. kerületi önkormányzat közleménye)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!