Gateway to Space – Nemzetközi űrkiállítás, Millenáris

 
Űrkiállítás - Fotó: Üveges Zsolt

Aki izgalomra vágyik, továbbra is inkább a képzeletére hagyatkozzon – amilyen hatalmas várakozással érkeztem a US Space and Rocket Center az űrutazás történetét bemutató vándorkiállítására, olyan orbitális csalódottsággal hagytam magam mögött ezt a zéróhoz gravitáló (értsd: súlytalan) tárlatot! Farkas Berci gumicsizmája vitrinben, lepukkant űrhajó- és rakétamodellek, replika űrkabinok, Gagarin-fényképek, pár szkafander, Jules Verne Utazás a Holdba könyvének első kiadása – nem erre számítottam!

Az „Érintsd meg a Holdat” felirat alatt egy teljesen közönséges holdkövet tapinthatunk (amit akár idefelé kapott föl valaki a földről), de inkább több tízezer látogató ujjbegynyomatát… Minden korszerű múzeumpedagógiai elvnek és kiállításszervezői ízlésnek tökéletesen ellentmondó, egymás mellé betolt, leharcolt amerikai, szovjet és orosz (továbbá némi magyar, innen a közlekedési múzeumból) űrszem… űrrelikvia, amin illene ámulnunk. A MIR űrállomás döntött kabinjához közel ácsorog – nem viccelek! – Darth Vader nagyúr, köztük az űrhajósok higiéniai kamrája, azaz az űrretyó…

A kakát kiszárítják és tárolják, a pisit visszaforgatják és újrahasznosítják, tudhatjuk meg a szerényen tájékoztató táblák egyikéről, ez legalább érdekes, mégis valami.

De a körbeparavánozott 3000 m²-es hodály – véletlenül sem hangár vagy űrkikötő – sokat ígérő, mégis roppant szerény, borzasztóan (sehogy) megvilágított kiállítási anyagai inkább hervasztóak – szomorúan bámulok ki a Nemzetközi Űrállomás kupoláján, akár egy vakablakon. A kedvemet a Lunar Roving holdjáró és a majomkiképző kabin tömbje sem hozta vissza… Amiért elvittem volna rá a gyerekeket, az az interaktív szekció lett volna elsősorban, de a Coca- Cola-automata vagy a 3D-s hánytató, néhány szimulátor, amik kipróbálásáért persze órákig fog sorban állni az óvatlan szülő, nos, ezeknél egy flippergép is izgalmasabb, vagy akár a Millenáris parkbéli játszótér.

A kiállítás március 15-ig látogatható

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!