Az új alkotmányról szóló népszavazást szorgalmazott tegnapi beszédében Gyurcsány Ferenc volt kormányfő.

 
Gyurcsány Ferenc a Fapadosban

 A Fapados Szalon tegnapi összejövetelét nem az eredeti helyszínen, a Kossuth Klubban, hanem az Eötvös 10 Kulturális Központban tartották. A helyszíncserére – az egyik felszólaló szerint – félelem és alkalmazkodási kényszer miatt volt szükség, ugyanis a Kossuth Klub az utolsó pillanatban lemondta a rendezvényt. A korai császárkori Rómához hasonlította Debreczeni József közíró a jelenlegi miniszterelnök egyeduralmát és hatalmi törekvéseit. Orbán Viktor azon kijelentését, mely szerint megvalósult a történelmi Magyarország idő- és térbeli egysége, irreálisnak és hamisításnak nevezte, hiszen a 2,7 millió kormánypártra szavazót nem lehet egységnek nevezni.

Ideológiagyártás, legitimációs offenzíva és nyilvánvaló hazugságáradat zajlik a kormány részéről. A kormány ideológiai dömpingje ellen az ellenzék úgy védekezhet, ha nem asszisztál hozzá, hanem fityiszt mutat – mondta. Göncz Kinga, szocialista európai parlamenti képviselő szerint felmerült az Európai Unióban – egyelőre informálisan –, hogy Magyarország képes lesz-e az EU soros elnöki tisztségét betölteni. – Egy szélsőjobb felé nyitott kormány vezette, bizonytalan gazdaságpolitikát folytató, múltba forduló országnak látnak, ami a térség stabilitását is veszélyezteti – vélekedett Göncz Kinga. Vitányi Iván MSZP-s képviselő szerint a kormány forradalmat hirdetett, de autokrata, „hungaroista-putyinista” irányzatot képvisel. Az abszolutizmus ellenében a demokratikus középnek, a néppártnak, a szocialistáknak és a liberálisoknak össze kell fogniuk. Molnár Csaba szocialista képviselő „narancsszínbe öltöztetett bolsevik világról”. Kiemelte az alkotmányos intézmények elfoglalását, a cinizmusra épülő hadjáratot a demokrácia ellen. Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök azt mondta: az biztos, hogy Orbán Viktor meg fog bukni, a kérdés, ki jön utána. Úgy vélte, a ’89-es demokraták, a rendszerváltozás értékeinek hívei szemben állnak a jelenlegi 2011-es demokratákkal, akik le akarják váltani az alkotmányt és a harmadik magyar köztársaságot. Leszögezte: fel kell készülni a ’89-es alkotmányosság megvédésére, amelyhez meg kell teremteni a ’89-es demokraták társadalmi és politikai koalícióját, illetve meg kell szervezni az erős elvi és felelős ellenzéki mozgalmat. A miniszterelnök és a kormány gyáva, ha nem meri népszavazásra bocsátani a várhatóan jövőre elkészülő új alkotmányt – tette hozzá. Hangsúlyozta: a jelenlegi alkotmánynak egy-egy megfogalmazása pontosításra szorul, de biztosan nem szorul pontosításra az, hogy „a szabadság előfeltétel nélküli hitére épül egész közéleti, politikai, társadalmi létezésünk”. Szavai szerint ’89-esnek lenni egyet jelent a nyugatos polgári civilizáció hagyományainak elfogadásával. „Orbán legnagyobb csapdája ugyanaz, ami a mi csapdánk volt 2006-ban” – vélekedett Gyurcsány. Megfogalmazása szerint meg kell állapodni abban – előbb a ’89-es demokratáknak, majd a többségnek –, hogy polgár-polgár és polgár-haza viszonyában kinek mi az dolga. Kijelentette: a költségvetésnek egyensúlyi helyzetben kell lennie akkor is, ha ennek az az ára, hogy nagyon sok igényt nem lehet kielégíteni, mert ez az ország érdeke.

 A magyar EU-elnökség ellátása érdekében együttműködésre van szükség. „Nem hiszem, hogy megfelel a magyar érdekeknek, ha bármelyik politikai erő olyan előrejelzéseket tesz, hogy nem tudunk majd megfelelni a követelményeknek” – reagált Martonyi János külügyminiszter Göncz Kinga kijelentésére. A miniszterelnök szóvivője szerint a Gyurcsány-korszak vissza akar tolakodni, pedig a magyar emberek már egyértelmű döntést hoztak arról, hogy nem kérnek többet belőle. A Gyurcsány-beszédre reagáló Szijjártó Péter kijelentette: jelenleg jogszabály van, amely alapján nem lehet népszavazást tartani az alkotmányról.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!