Nem ezt ígérték.
- Az „apró betű” hazavágta az autóhiteleseket.
- Pedig a kormány azt ígérte, hogy megmentik az embereket.
- A törlesztőrészlet emelkedik, a hitelesek meg nem értik.

 
Több tízezer autóhiteles lehet bajban - Fotó: Balázs Attila, MTI

Szép kis káoszba fordult a bankok elszámoltatása, noha első ránézésre a képlet egyszerű volt. Mert aki 3 millió forintot vett fel, 3,4 milliót már visszacsengetett, ám a bank mégis további 4 millió forintot követel; ennek ellenére az autókölcsönt biztosító pénzintézet szerint pont nulla forint jár vissza az ügyfélnek. A sok-sok ember nem érti, hogy devizahitelének forintosítása után miképp nőhetett meg törlesztőrészlete. A kormány azt ígérte az autóhiteleseknek, hogy az elszámoltatás és a forintosítás egy átlagos egyedi hitel tőketartozása az ötödével, a törlesztőrészlete pedig a negyedével csökken. Ám a most postázott tájékoztató levélben sokan hiába keresik a kisebb számot, sőt.

De kár ezen csodálkozni: már tavaly novemberben egyértelmű volt – amikor kiszivárogtak a hihetetlenül bonyolult számítási algoritmusok –, hogy a kormány által agyondicsőített adósmentés bankmentésbe fordult. A Kúria azt ugyanis tisztességtelennek ítélte, hogy a bankok egyoldalúan emelték a kamatot és az árfolyamrést az ügyfelekre hárították, ám abban semmi kivetnivalót nem talált, hogy a pénzintézetek a hitelesekre nyomták az árfolyamkockázatot.

Elfüstölt 1100 milliárd

A bankok körülbelül 2000 milliárd forintot nyertek a devizahiteleken. Ebből a profitból a Kúria nagyjából 900 milliárd forintról mondta, hogy tisztességtelenül szedték be. Magyarán, az adósok 1100 milliárd forint veszteséget végleg kénytelenek elkönyvelni – a hitelnyújtók javára. Ez egy átlagos 155 forintos frankárfolyamon felvett kölcsön esetében – a 256,47-es árfolyamon történt forintosítás miatt – bő 100 forintos árfolyamveszteséget jelent. Magyarán: a meccset a bankok nyerték, és ehhez a kormány asszisztált. S hogy a hitelesek tömegei miért nem érzékelik az említett 20, illetve 25 százalékos csökkenést? Ennek két oka van. Az első az – pedig ebben az esetben a törlesztőrészlet tényleg apad –, amikor az eredeti törlesztőrészlet mondjuk 40 ezerről 80 ezerre nőtt, most pedig 60 ezerre mérséklődött. Azaz még így is 50 százalékkal magasabb az induló összegnél. A második, amikor tényleg semmilyen könnyebbséget nem hoz az elszámolás. Egyszerűen azért, mert sokan – ahogy a hitelfelvételnél is – nem szántak időt az apró betűs részekre – amelyek értelmében a bankok jogosan vonják le a túlfizetések egyenlegéből a korábbi kamatkedvezményeket és díjengedményeket, az árfolyamgát konstrukcióban leírt összegeket, illetve a végtörlesztés kamatkedvezményeit is. Ezekkel a korábbi engedményekkel a pénzintézetek lefedhetik azt a részt, amit most el kellene engedniük, és továbbra is a jelenlegi törlesztőrészletet követelhetik. Csalódhatnak tehát azok, akik valamilyen hitelkönnyítő programban vettek részt. És azok sem járnak jól, akiknek a hitelét már felmondták, ugyanis a bank csak a felmondásig köteles elszámolni.

Képtelenek összeállítani

Ráadásul az elszámolás is kaotikus: szektorális pletykák szerint a kisebb bankoknak esélyük sem volt, hogy a komoly apparátust igénylő, rendkívül bonyolult elszámolással időre és rendben végezzenek. Ezért választhattak, hogy vagy késnek, vagy „összedobnak valamit”, abban bízva, hogy az ügyfelek többsége úgyis elfogadja az elszámolást, a felügyeletnek pedig a brókerbotrány miatt amúgy sincs kapacitása a kiterjedt ellenőrzésre. Az biztos, hogy a kormány menet közben nem lép, és csak az elszámoltatás lezárása után nézi meg az esetleges visszásságokat.

Rossz adós mindig veszít
Az elszámolás során forintosított devizahitelre az adós lényegében egy hitelajánlatot kapott a bankjától. Amit természetesen nem köteles elfogadni, 60 napig ingyen átviheti a hitelét egy másik bankhoz, amennyiben jobb ajánlatot talál. Vélhetően ez az út csak a legjobb adósoknak járható. A többiek nem sok jót remélhetnek, hiszen a devizahitelesek jelentékeny része az elmúlt években rossz adóssá vált, emiatt még a „fair bank” szabályok mellett sem számíthat olyan kedvező elbírálásra, mint annak idején, amikor még a devizahitelért állt sorban. Vagyis a rosszabb adósokat kemény kamatfelárral büntetik.

 

Felpörgetné az MNB az autóhitelek forintosítását, ennek érdekében az ehhez szükséges devizát a tőketartalékából biztosítaná a bankoknak.

 

100 ezernél
több
ügyfélnek késve küldték meg
az elszámolást a pénzintézetek

Címkék: devizahitelesek

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!