A magánnyugdíjkasszák döntő részének államosítása után immár a jegybanki devizatartalék lett spekuláció tárgya. A piacon megjelentek azok az aggodalmak, hogy a Monetáris Tanácsban márciustól többségbe kerülő kormánypárti tagok segítségével a december végi adatok szerint 33,675 milliárd eurós tartalékból kihasít a kormányzat.

A rekord közeli szinten lévő jegybanki devizatartalék radikális csökkentése a viszonylag erős forintárfolyam ellenére is komoly veszélyekkel járna. A tartalék ugyanis csak látszólag túlzott, ugyanis az éven belül lejáró állami, banki, vállalati és lakossági devizahitelek forrásigénye is rendkívül ma­­gas. Van azonban a kormánynak egy 800 milliárd forintos devizaletétje, amit elvileg szabadon felhasználhat.

Látszólag könnyen csökkenthető a devizatartalék, hiszen annak mértéke az elmúlt két és fél évben duzzadt fel. A 2008 decemberében még csak 24 milliárd eurós tartalék tavaly áprilisban ért el 33,852 milliárd eurós rekordszintet, s azóta valamelyest csökkent, de még mindig rekord közeli. A 320 forintos euróhoz képest, a mostani 270 forint körüli euróárfolyam meglehetős stabilitást mutat, ami úgymond, akár a devizatartalékok alacsonyabb szintjét is indokolhatná.

– Korántsem távolodtak el annyira a devizatartalékok az optimális szinttől, mint azt első ránézésre gondolnánk – hangsúlyozta Samu János, a Concorde elemzője, mondván, a tartalékot az éven belül lejáró állami, banki, vállalati, lakossági devizahitelek forrásigényéhez kell közelíteni, márpedig a forrásidők lerövidülése miatt egyáltalán nem túlzó a mostani 33-34 milliárd eurós tartalékszint. Mint mondta, a tartalékokat akkor lehetne kockázatmentesen csökkenteni, ha a devizahiteleket forinthitelekké konvertálnák. A hazai devizahitel-állomány jelenlegi magas szintjén a jegybanki tartalékok jelentős csökkentése komoly veszélyekkel járna – tette hozzá.

Van ugyanakkor a kormánynak némi szabad játéktere – folytatta – a jegybanknál lévő, még az IMF-től lehívott, körülbelül 800 milliárd forintnyi devizaletétjét ugyanis bármikor felhasználhatja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!