A kristályéjszaka egy Franciaországban szolgáló német diplomata, Ernst Eduard vom Rath meggyilkolása miatt megtorlásként elrendelt, központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám volt Németországban 1938. november 9-10-én.

Akkor a nemzetiszocialisták 267 zsinagógát raboltak ki és rongáltak meg, felgyújtottak közel 7500 zsidó üzletet, házak százait fosztották ki Ausztriában és Németországban. Meglincseltek száz zsidót, és 30 ezret koncentrációs táborokba hurcoltak. A rendőrség nem avatkozott közbe. A név a betört kirakatokból széthulló szilánkokból ered.

November 9-e a fasizmus és antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi napja 1995 óta. Radnóti Miklóst 1944-ben november 4-én Abda község határában lőtték le a nyilasok, ezért viseli az ő nevét a magyarországi emlékmenet, amelynek keretében harmadik alkalommal gyalogolják végig a 17 kilométeres menetet szerdán. A 3. Radnóti emlékmenet különböző állomáshelyeket jár végig, amelyeken (az indulási és célállomást is beleértve) rövid megemlékezések, néhány vers elmondása és kis pihenő történik, a Kohányi Társaság szervezésében. A menet a budapesti Újköztemető, 298-as parcellától indul.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!