Van egy ország 5 órányi repülőútra Budapesttől, ahol mindig süt a nap, tiszta vizű a tenger, a helyiek beszélnek idegen nyelveket, nagyon kedvesek a turistákkal, rengeteg a természeti és kulturális látnivaló, még sincs tömeg, és ahol most olcsóbb nyaralni, mint bárhol Európában. Sokan félnek Egyiptomtól, pedig nem kell.

Egyiptom - Fotó: Bánkövi Dóra

- – Kép 1/4

Tavaly ősszel eddig tisztázatlan okok miatt lezuhant egy Sarm el-Sejkh és Szentpétervár között közlekedő repülőgép a Sínai-félszigeten. Emiatt több uniós tagállam figyelmeztetést adott ki az említett egyiptomi repülőtér miatt a vizsgálat lezárásáig, noha a vörös-tengeri üdülőhelyeket a legtöbben továbbra is biztonságosnak ítélik. A konzuli szolgálat közleménye szerint a Sínai-félsziget északi és középső területei az „utazásra nem javasolt térségek” biztonsági kategóriába tartoznak. Ennek ellenére nem csak az érintett területeken, de egész Egyiptomban visszaesett a turisták száma.

A baleset előtt hetente 150 repülőgép érkezett Egyiptomba Oroszországból. Azóta viszont egy sem. Magyarországról – ahogyan korábban is – heti két járat indul az országba, és általában az Európából érkező turisták száma is megcsappant. Most többnyire németek, lengyelek és csehek választják Egyiptomot, többségük a páratlan búvárkodási lehetőségek miatt.

Pedig aki szervezett úttal megy, annak nem eshet baja. Ahogy az egyik legnagyobb helyi utazási iroda, a Travel Ways Egypt egyik vezetője lapunk munkatársának elmondta: ez nem csak biztonsági kérdés. Ha a sivatag közepén defektet kap a busz, ők 45 percen belül át tudnak irányítani egy másik járművet a helyszínre, hogy elvigyék az utasokat.

A kevés turista miatt igazi felfedezőnek érezheti magát mindenki. Egyiptom ma olyan, mint amilyennek annak idején a fáraók kincseit kutató tudósok és kalandorok láthatták, vagy az unatkozó arisztokraták társaságában utazgató Agatha Christie, mielőtt megírta a Halál a Níluson című regényét – csak a hajók, a buszok és persze a szállodák lettek modernebbek. Az 5 ezer éves birodalom lélegzetelállító emlékei keverednek egy száz évvel ezelőtti aranykor mesés hangulatával.

Aki el akar merülni egy nyüzsgő város forgatagában, azt nem fogják japánul kiabáló, összecsukott színes esernyőt a magasba tartó idegenvezetők megzavarni. Aki szeretne csendben belesni a mecsetbe, ahol imára gyűlnek a férfiak, senki nem fogja elküldeni. Aki elidőzne Hatsepszut templomának legszebb reliefe előtt, annak nem kell attól tartania, hogy egy türelmetlen turistacsoport félrelökdösi. Aki bepillantást akar nyerni az igazi egyiptomi hétköznapokba, vagy egy beduin faluban belehallgatna a sivatag süket csendjébe, az most megteheti. Ráadásul, aki nyugodtan szeretne pihenni, annak sem kell lemondania a belváros közelségéről, mert az éjszaka csendjét nem verik fel a részeg turistákat szállító, vadul dudáló taxik.

A látogatók számának visszaesése miatt Egyiptomban a sok évtizedes profizmus most egy olyan féltő vendégszeretettel párosul, amilyennel még a legtapasztaltabb utazók sem sokszor találkoznak. A biztonság érdekében hozott hatósági intézkedéseket jól érzékelhetően egészíti ki az utazási irodák, szállodák szakképzett személyzetének rendkívüli odafigyelése és a hétköznapi emberek szolgálatkész figyelme.

Aki most megy Egyiptomba, valóban különlegesnek érezheti magát. Nem egy turista lesz a millióból, hanem egy speciális díszvendég, akit mindenki a tenyerén hordoz. Nem csak a szállodák személyzete, de a helyiek is. Az ország gazdaságának 12 százalékát teszi ki a turizmus, generációk óta milliók élnek az idegenforgalomból. Ők jól tudják, hogy a legjobb reklám az, ha a látogató elégedetten távozik, és otthon mindenkinek elmeséli: aki egy életre szóló élményt keres, annak most kell Egyiptomba utaznia. Mielőbb, mert aztán híre megy, és véget ér a varázslat.

 

Hová utazzunk?
A konzuli szolgálat hivatalos oldalán található tájékoztatás szerint Felső-Egyiptomban Luxor, Asszuán és Abu Szimbel látogatása szervezett utak keretében biztonságosnak tekinthető, beleértve a szervezett nílusi hajóutakat is Luxor és Asszuán közt. Szintén biztonságosak a vörös- tengeri üdülőhelyek, de a Sinai-félszigeten lévő üdülőhelyek esetében fokozott elővigyázatosság javasolt a város elhagyásával járó programok során.

 

Miért érdemes már idén nyáron Egyiptomba utazni?
- Mert olcsó – ha szerencsénk van, már 100 ezer forintért tudunk ott nyaralni.
- Mert hihetetlenül széles a választék – az ötcsillagos all inclusive luxustól a háromcsillagos, megfizethető szállásokig minden van, és mindenhol a létező legjobb szobát adják.
- Mert nincs tömeg – nem kell tolongani, sorban állni sem a műemlékeknél, sem a svédasztalnál, és a nílusi hajóúton mindig van hely a napozóterasz medencéjében.
- Mert nagyon vigyáznak a turistákra – nemcsak a testi épségükre, hanem az értékeikre, de még arra is, hogy kellemetlen élményben se legyen részük.
- Mert most aztán lehet búvárkodni – az orosz turistákra sok panasz volt, hogy nem vigyáznak a környezetre.
- Mert hihetetlenül kedvesek az emberek – mindenki azon igyekszik, hogy a hazautazók az ország jó hírét vigyék, és még több turista jöjjön vissza.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!