Kétszer is el kellett halasztani, de tegnap végül az időjárás is kegyes volt, így összesen 7258 ember részvételével megrendezték a 32. Balaton-átúszást, ami csak kevéssel marad el a tavalyi számtól, akkor 7740-en mérettették meg magukat. Az 5200 méteres távra induló úszók kellemes, 25-26 fokos vízben tehették meg a Révfülöp és Balatonboglár közötti, hajókkal szegélyezett „pályát”.

 
MTI-fotó: Honéczy Barnabás

A résztvevőket láthatóan nem riasztotta el a június végi calici vírusfertőzés, amit több száz úszó kapott el a Magyar Úszás Napján Balatonfüreden tartott úszóversenyen. A Balaton- átúszást eredetileg július 5-én tartották volna, de akkor az időjárás-előrejelzésekre hivatkozva elhalasztották.

Valójában sokkal valószínűbb, hogy a két héttel korábbi tömeges fertőzés miatt döntöttek úgy a szervezők, hogy eltolják az eseményt, mivel az eredeti időpontban az amatőr és profi hosszútávúszók közül is sokan betegeskedtek, emellett a vírus kiindulópontjáról szóló ellentmondó hírek miatt sokan még nem szívesen merítkeztek volna meg a habokban.

A szezon döcögősen indul a Balaton mellett, az elmúlt hetek hírei nem tettek jót a tó ázsiójának. Az úszóversenyen részt vevőket megtizedelő calici mellett a gardák pusztulása és a keszegféléket sújtó, parazita okozta fekélyes fertőzés hatására sokan vonták le azt a következtetést, hogy a tó vizével valami nincs rendben, de a hatóságok ezt rendre cáfolják. A Balatonnál nyaralók beszámolója szerint bár a szezonnak már dübörögnie kellene, hét közben még mindig nem telik meg a part fürdőzőkkel, csak néhány forróbb hétvégi napon okoz gondot a törölközők elhelyezése a strandon.

Eddig az időjárás sem kedvezett az idegenforgalomnak, sokszor heves viharok és záporos napok keserítették a nyaralók életét, és az előrejelzés szerint ez az előttünk álló héten sem lesz másképp. Bár valódi következtetéseket csak a szezon zárultával lehet majd levonni, már most látszik: nem ez lesz a legfényesebb szezon a tó történetében.

Megint a calici
58 gyerek és 5 felnőtt betegedett meg a balatonszárszói gyermektáborban calici vírustól. Az első tünetek kedden jelentkeztek, kiszáradás veszélye miatt végül 43 gyerek került kórházba, közülük tizenöten még mindig ápolásra szorulnak. A vírust vélhetően egy fertőzött gyerek vitte be a táborba, és ő adta tovább a betegséget a többieknek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!