Bár idén eldőlt, hogy 2024-ben nem lesz olimpia Budapesten, úgy fest, hogy a (sport)vezetés egyfajta „kirakós játékként”, „részletekben” azért megrendezné azt, vagyis mindent megépítene, és szép sorjában az összes sportág világbajnokságát ide csábítaná.


A puzzle legújabb darabkája a 2023-as atlétikai vb lehet, amellyel kapcsolatban már megkezdődtek a tárgyalások a nemzetközi szövetséggel, a hírek szerint pedig egyelőre a magyar főváros az egyetlen hivatalos érdeklődő. Korábban úgy tűnt, Kenya is bejelentkezik a viadalért, az afrikai ország azonban végül úgy döntött, ez az időpont még korai lenne nekik.

Ami azt illeti, a rendezésre alkalmas helyszín egyelőre idehaza sincs – bár 2023-ra alighanem már lesz. Az Észak-Csepelre megálmodott, a korai becslések szerint nagyjából 60 milliárd forintba kerülő stadion tervpályázatán idén ősszel hirdettek nyerteseket, az első díjat ugyanaz a cég nyerte, amelyhez a Duna Aréna győztes terve is fűződik. A létesítmény alapesetben 15 ezer férőhelyes lenne, de egy esetleges vb-re akár 55 ezresre is lehetne bővíteni, majd az eseményt követően visszabontani.

Ez máris nem hangzik olcsónak, ráadásul itt is felvetődhetnek ugyanazok az utóhasznosítási és fenntarthatósági kételyek, mint az említett Duna Aréna (és számos más hazai sportberuházás) esetén.

A magyar atlétikai versenyek látogatottságát elnézve egy 15 ezres létesítmény kihasználtsága is kérdéses, ahogy az is, milyen egyéb rendezvényeknek tud majd otthont adni a hely úgy, hogy a sorra épülő új és új stadionok miatt a „konkurencia” is egyre nagyobb.

A 2023-as atlétikai vb helyszínéről egyébként várhatóan jövő ősszel dönt majd a Nemzetközi Atlétikai Szövetség.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!