Itthon is beszerezhető a „kannibáldrog”, amelynek hatása alatt egy amerikai férfi lerágta egy hajléktalan arcát májusban. A fürdősó néven ismert szintetikus kábítószer egy magyar nyelvű webshopban egyetlen kattintással megvásárolható – ahogy bármilyen dizájnerdrog.

Magyarországon már két-három éve jelen vannak azok a szercsoportok, amelyeket fürdősóként árulnak. Az elnevezés onnan ered, hogy a szereket egy, a fürdősókra emlékeztető elegáns kis zacskókban forgalmazzák. Ám nem csak ez az egyetlen forma, füstölőként, növényi tápoldatokként is árusítják ezeket a drogokat – nyilatkozta lapunknak dr. Zacher Gábor toxi­kológus. Mint mondta, tavaly kétezer embert kezeltek kábítószer-túladagolással, a túladagolások legalább hetvenöt százalékát az ilyen módon árusított anyagok okozták.

Április elején lépett életbe itthon az úgynevezett a C-lista, amely azokat az új pszichoaktív anyagokat tartalmazza, melyek terjesztése, előállítása, exportja és importja egyaránt illegális. A C-listás szerek a már illegális szerek helyettesítői, olyan drogok, amelyek kissé módosított molekulaszerkezettel, ám hasonló hatással rendelkeznek. Ezeknek a fogyasztása az elmúlt időszakban némiképp csökkent, ám a drogok előállítói és terjesztői követik a szabályozást: már azóta is jelentek meg olyan változatok, amelyek szintén hasonló hatásmechanizmust érnek el, csak más szerkezetük van, így nem is szerepelnek tiltólistán. Ezeket a szereket Magyarországon egy teljesen nyilvános, bárki által meglátogatható internetes oldal is árusítja.

A honlapot olyan országok szervereiről működtetik, ahol a vásárlásra kínált drogok még nem szerepelnek a helyi tiltólistán: mintha cipőt vennénk, úgy pakolhatjuk be a különböző szereket – például a Gina néven futó GBL-t – virtuá­lis kosarunkba. A weboldalon minden készítményről rövid leírást, árat, némelyikről képet is találunk. „A weblapon kapható porok és kristályok nem emberi fogyasztásra készültek, nem emberi fogyasztásra árusítjuk őket. Az általunk árusított anyagok 18 év alatt nem vásárolhatóak meg, illetve a vásárló felelőssége, hogy meggyőződjön róla, hogy az adott országban ahová rendel, a törvények megengedik-e az adott anyagok birtoklását, használatát, netán fogyasztását” – ezzel a figyelmeztetéssel védik magukat a honlap működtetői.

Dr. Zacher szerint a leggyorsabb megoldást a törvényi szigorítások hoznának, ám a keresleti oldalon is komoly változásnak kéne bekövetkeznie, de ez akár tíz-húsz évig eltartó folyamatnak lehet eredménye. „Ma­­gyarországon gyakorlatilag minden szerhez hozzá lehet jutni. Ami egyik nap megjelenik a piacon, azt a következő nap már hazánkban is meg lehet kapni” – magyarázza a toxikológus. Az újonnan kikísérletezett szerek többnyire Kínából, Indiából származnak, majd minden rizikó nélkül a postán átvehetők. A kannibalizmusra vetemedett drogfogyasztóról Zacher Gábor azt feltételezi, hogy keta­min­származékot fogyaszthatott hátborzongató tettét megelőzően. Ám ez az eset szerinte egyedi, ritkák az olyan kábítószerek, amelyek ilyen hatást váltanának ki a fogyasztóból.

Címkék: Alberto Contador

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!