Hogy beindult a kampány, azt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy az egészségügyi dolgozók még karácsony előtt egyszeri juttatásban részesülnek, illetve annál, hogy elkezdődött a kormányzati lobbiharc. Értsd: mindenki ezerrel pozicionálja magát a 2018 utáni kormányba – ami viszont Orbán Viktor személyes ügye, azaz rajta múlik, megforgatja-e a struktúrát és az állományt. A miniszterelnök hallgat, az utolsó percig. A pletykák Lázár János, Szijjártó Péter és Rogán Antall körül kavarognak, igazából jó két hónapja.

 
Fotó: Kovács Tamás, MTI


Ami a Miniszterelnökség vezetőjét illeti, a legtöbben kész tényként kezelik, hogy Lázár János elbúcsúzott a kormánytagságtól, amikor nemrég arról beszélt, hogy inkább választókerületét „művelné” a jövőben. Többen azt feltételezték, hogy Rogán Antall válthatja, de ez kevéssé tűnik valószínűnek. Egyrészt kering egy mondás, miszerint a miniszterelnöki kabinetfőnök ugyan kapott egy utolsó esélyt, hogy rendezze a körülötte kavargó ügyeket, és a politika élvonalában maradjon, ám ez nem jelenti azt, hogy előrébb léphet. Sőt!

Számosan tudják úgy, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nem lesz tagja az új kormánynak (iparági pletykák szerint nem lett volna ellenére, ha egy állami gigászt vezethet, például az MVM-et).

Hogy ki váltja Sesztákot, az egyelőre csak Orbán tudja, de több forrásunk szerint az ő helyére készülhet Rogán Antal. Akit mások viszont a Nemzeti Bank élére „tesznek”, mondván: Matolcsy György jegybankelnök szívesen folytatná ismét nemzetgazdasági miniszterként. Ám a legtöbben úgy vélik: erre kevés az esély, a jelenlegi tárcavezető Varga Mihály pozíciója stabil, nem véletlen, hogy a Miniszterelnökségtől átcsoportosított feladatok és jogosítványok jó része a Nemzetgazdasági Minisztériumnál kötött ki.

Azt, hogy Varga arrébb megy, többen csak akkor tartják elképzelhetőnek, ha ő veszi át Lázár helyét a Miniszterelnökség élén. Megjegyzendő: államtitkárként már vezette ezt a szervezetet, ám munkáját nem folytathatta, ugyanis át kellett vennie Matolcsy Györgytől a recsegő-ropogó nemzetgazdasági tárcát.

Ráadásul Lázár pozícióját mással is hírbe hozták: sajtóhírek szerint Szijjártó Péter kaphatja meg. A jelenlegi külgazdasági és külügyminiszter akkor igazolhat át állítólag a Miniszterelnökséghez, ha tárcáját kettéválasztották. Azonban ez – a jelenlegi, a gazdaságot prioritásként kezelő – külpolitika mellett stratégiai hiba lenne, így vélhetően nem kerül rá sor. Azaz Szijjártó marad a helyén. Kivéve akkor, ha Orbánnak „saját hivatala” élén olyasvalakire van szüksége, aki nincs bekötve a gazdasági lobbikhoz, és csak hozzá hűséges.
 

Címkék: Orbán-kormány, Fidesz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!