Durván nőnek a törlesztők - Nagyobb törlesztőrészlettel, tovább fizetheti sok adós a banki kölcsönét, mivel áprilistól lejár a devizahiteleseknek ugyan segítséget jelentő, ám a költségeket csak átmenetileg feltartóztató árfolyamgát. Ugyancsak 15 százalékkal nőhetnek a törlesztők, de sokaknak ez már teljesíthetetlen lesz, így nőhet a kilakoltatások és árverezések száma.

 
Illusztráció - Marjai János, MTI


Elkerülhetetlenül és jelentősen nő április és június között mintegy 170 ezer devizahiteles törlesztőrészlete.

Ők azok, a döntően svájci frankban – kisebb részt euróban vagy japán jenben – eladósodott ügyfelek, akik annak idején, 2012-ben beléptek a legfeljebb 60 hónapra, vagyis 5 évre szóló árfolyamgátba. Az árfolyamgát lényege az volt, hogy az aktuálisnál jóval alacsonyabb árfolyamon fagyasztották be a devizahiteleket: 180 forintos svájcifrank-, 250 forintos euróés 2,5 forintos japánjen-árfolyamon rögzítették a törlesztőket.

Ez akkor százezreknek jelentett könnyebbséget, hiszen így, ha teljesítőképességük határán is, de tovább tudták fizetni az alacsonyabb törlesztőrészletet. Ám a segítség csak átmeneti volt: az államilag rögzített és a piaci árfolyam közötti különbség nem tűnt el, hanem egy gyűjtőszámlán gyűlt – vagyis az adós a meglévő hitele mellé kapott egy másikat, amit később kell csak törlesztenie.
(A különbözet kamatrészét fele-fele arányban lenyelte az állam és a bank, csak a tőkerész halmozódott.)

A türelmi idő most lejár, a gyűjtőszámlán az elmúlt években felhalmozott összeget pedig el kell kezdeni apránként törleszteni – összevonva a meglévő hitel törlesztőrészletével.

Az sem jelent sok vigaszt, hogy a törvény a gyűjtőszámlán halmozódó pénzt sem engedte korlátlanul „elszállni”, hiszen a rögzített árfolyam fölött meghatározott még egy plafont: az euró esetében 340 forint, svájci franknál 270 forint, japán jennél pedig 3,3 forint fölött nemcsak a kamat-, hanem a tőkerészt is az állam és a bank vállalta, vagyis ezen szintek fölötti árfolyam már nem gyarapította a gyűjtőszámlát.
(A rögzített, alacsony árfolyamon maradtak a törlesztőrészletek a hitelek 2015-ös forintosítása után is, így tovább halmozódott a különbség is a gyűjtőszámlán.)

A gyűjtőszámla lejárta miatt esedékessé váló törlesztőrészlet-növekedésnek is van határa: a törvény előírja, hogy a havi törlesztők legfeljebb 15 százalékkal nőhetnek. Mivel sok hitelesnél ez kevés lenne a megmaradt hitel eredeti futamidőben való törlesztésére, náluk több évvel is meghosszabbodhat a futamidő.
 


Egy 60 ezer forintos törlesztőrészlet havonta legfeljebb 9 ezer forinttal nőhet, ám sokaknak, akik eddig is teljesítőképességük határán törlesztettek, már ez a közel tízezer forintos pluszteher is vállalhatatlanul sok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!