Van a világon néhány ország (köztük több illiberális demokrácia), amelyben ha egy politikust hazugságon kapnak, vagy kiderül róla, hogy a bevallott jövedelme jóval kisebb, mint az abból vásárolt luxuslakása, az illető lemond. Vagy kirúgják. Egy „önmagától növekvő” családi háznál kevesebbért is távozott már állami vezető. Az alábbi példákat teljesen önkényesen választottuk ki. Mindennemű hasonlóságuk a magyar valósághoz csupán a véletlen műve.

 
Amikor Gregor Gysi még nem repült, akkor a keletnémet nosztalgiát építette - Gregor Gysi1995-ben - Fotó: Reinhard Krause, Reuters

A mamáék pénze
Idén februárban távozott posztjáról a német konzervatív CDU pénztárnoka, mert gyanúba került, hogy külföldre menekített több százezer eurót a német adóhatóság elől. Korábban a Stern hírmagazin azt írta, hogy Helmut Linssen 420 ezer eurót „parkoltatott” adóparadicsomokban, a Bahama-szigeteken, majd Panamában. A politikus azzal védekezett, hogy nem ő nyitotta a számlát, hanem a szülei, akiktől örökölt. „A szüleim vitték a pénzt az adóparadicsomba. Az ő nemzedékük még így intézte ezeket az ügyeket” – magyarázta Helmut Linssen.

Repülős Gysi
Apropó, repülőjegy. Idősebbek talán még emlékeznek az egykori keletnémet pártvezetőre, a reformer (korábban Stasi-ügynök) Gregor Gysire. A Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) vezetőjének vesztét azok a bónuszpontok okozták, amelyeket 2000–2001-ben gyűjtött össze a Lufthansánál hivatalos útjai során, és amelyeket magáncélra használt fel. Gysi a botrány kirobbanását követően azonnal lemondott (akkor éppen a berlini kormányzatban viselt fontos tisztséget). Újságíróknak azt mondta: „eltávolodtam választóimtól, elkezdtem a kiváltságokat természeteseknek tekinteni”.

Eltérített költségek
2009-ben a tekintélyes brit Daily Telegraph riportsorozatot közölt az alsóházi képviselők viselt dolgairól – különös tekintettel a furmányos indokokkal igénybe vett költségtérítésekre. A legnagyobb összegeket – esetenként több tízezer fontot – a képviselői lakásként bejelentett ingatlanok felújítási, bútorozási, felszerelési költségei után számolták el. A brit honatyák alapjövedelme egyébként évi 60-70 ezer font (19-22 millió forint), amit kiegészít a költség-visszatérítés és a bizottsági tagságért járó extra juttatás. A balhé kirobbanása után nem sokkal lemondott az alsóház elnöke. Michael Martin, aki harminc éven át volt képviselő, nyilatkozatban kért elnézést a történtekért. A távozó házelnök pozícióját azért némiképp gyengítette, hogy ő is több mint négyezer fontot (1,3 millió forintot) igényelt vissza felesége taxiszámlái után, és a hivatalos utazásai során összegyűlt légitörzsutas-pontjaiból vásárolt rokonainak első osztályú repülőjegyeket.

Az ártatlan Wulff
Hivatalban lévő német államfő ellen – előtte – még sosem indult hasonló eljárás. Christian Wulffnak azért kellett lemondania 2012-ben, mert az ügyészség gyanúja szerint Alsó-Szászország kormányzójaként 2003 és 2010 között ajándékokat és kedvezményeket fogadott el. A vádak között szerepelt egy házvásárlásra felvett félmillió eurós kedvezményes, baráti hitel és néhány, a piacinál lényegesen olcsóbb autólízing-lehetőség, amelyhez barátai révén juthatott. Wulff óriási hibát követett el azzal is, hogy a róla szóló leleplező cikk megjelenése után felhívta a Bild főszerkesztőjét, és fenyegető üzenetet hagyott a rögzítőjén. Wulffot amúgy idén felmentették minden vádpont alól, de politikai karrierjének vége.

Egy illiberális birtokos veszte
Tavaly tavasszal volt kénytelen lemondani posztjáról az orosz Duma rangidős törvényhozója. Vlagyimir Pehtyin „elfelejtett” nyilatkozni tengerentúli birtokairól. Putyin párttársának, aki egyébként a parlament etikai bizottságát is vezette, vesztét az ellenzéki aktivista és blogger, Alekszej Navalnij okozta. A blogger szerint Pehtyin több mint 1,3 millió dollár (kb. 295 millió Ft) értékű ingatlan tulajdonosa Floridában, ám egyik ingatlan sem szerepelt a politikus vagyonnyilatkozatában. Pehtyin mindent tagadott. Mint mondta, fia vásárolta az ingatlanokat, de leleplezése után két nappal kilépett a parlament etikai bizottságából.

Nem ivott, mégis lemondott
A legkülönösebb politikusi távozás díját alighanem a Karib-tengeren található Trinidad és Tobago egyik minisztere érdemelte ki. Collin Partap tartományi nemzetbiztonsági miniszter egy csillagfényes vasárnap este egy üveg szeszes itallal a kezében ült a volánhoz. A rendőrök már a sarkon megállították és felszólították, hogy fújja meg az alkoholszondát. Partap megtagadta, mire a járőrök előállították és a közeli kapitányságra vitték. Közben a miniszter meggondolta magát, és beleegyezett a tesztbe, ami negatív lett. A miniszterelnök azonban úgy ítélte meg, hogy Partap vétett a szabályok ellen.Hiába volt ártatlan, kirúgta. Legalább ivott volna.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!