Nehéz elnöki kezdet. - Nem csak a keleti szakadárokkal, de a saját országának szélsőségeseivel is meg kell küzdenie Ukrajna múlt héten megválasztott elnökének, Petro Porosenkónak.

 
Újra tüzek gyulladtak Kijev központjában - Fotó: AFP/Europress, Sergei Supinsky

Tegnap ismét gumiabroncsokat égettek Kijev központjában, a Függetlenség téren (Majdan) az ottmaradt tüntetők, akik a hatóságok felszólítása ellenére sem hajlandóak távozni.

A tüntetők azt követelik, hogy vonják felelősségre az erőszakos tömegoszlatások és gyilkosságok felelőseit, és távolítsák el a hatalomból a volt rendszer híveit, és fogadja el a parlament a hatalmi rendszert átalakító törvénycsomagot. Vitalij Klicsko, Kijev megválasztott polgármestere azonban azon az állásponton van, hogy „a Majdan teljesítette a misszióját”, és június 7-ig, az elnök beiktatásáig a teret rendbe kell hozni, a főváros központi utcáját pedig meg kell nyitni.

A Fehér Ház pénteken bejelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök szerdán, európai látogatása során Varsóban találkozni fog Porosenkóval.

A héten aláírt orosz–kazah–belorusz vámunióhoz csatlakozott tegnap Örményország is. A vámunió létrehozásához való viszony volt az ukrajnai konfliktus egyik fő oka is.

Címkék: külpolitika, Ukrajna

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!