A nyári főszezonban nemcsak az étteremtulajdonosok és a jégkrémet, lángost áruló strandbüfék aggódhatnak a szigorú ellenőrzések miatt.

Augusztus végéig a vendéglátó-ipari egységek mellett a mutatványosokat is szigorúan ellenőrzik a fogyasztóvédelmi hatóságok. A szúrópróbaszerű átvizsgálásokat elsősorban a körhinták, dodzsemek, ringlispílek állapota indokolja.

A két évvel ezelőtti és tavalyi ellenőrzéseken kiderült ugyanis, hogy az oly népszerű haligalik és céllövöldék tulajdonosai szinte csak a szórakoztatásra mennek rá, a biztonságra alig fordítanak figyelmet. 2009-ben a mutatványos berendezések fele, 2010-ben 20 százaléka nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Rögtönzött vidámparkot üzemeltetni korántsem olyan mókás: a „vigalmi eszközöket” üzembe helyezés előtt, majd meghatározott időközönként műszaki ellenőrzésnek kell alávetni. Sőt, a hibákról és javításokról, a berendezés működtetéséről üzemeltetési naplót is kell vezetni. Akik eddig nem tették meg, azok – erre szerződtetett alkalmazott híján – kénytelen lesznek asztal mellé ültetni a bohócot, hogy napi pontossággal feljegyezze a gépek hangulatingadozásait.


Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!