Szerdán jött a hír, meghalt kollégánk, Mittelholcz Dóra. A Metropol, a Nők Lapja Café és a Cultography portál egykori munkatársa 33 éves volt. Ha ez egy átlagos nekrológ volna, azt kellene írnunk, hogy „türelemmel viselt, hosszú betegség után érte a halál”.

 
Mittelholcz Dóra - Fotó: Németh Dániel, Libri Kiadó

De aki ismerte Dórát, biztosan tudja, ő azt szeretné, ha egyértelműen fogalmaznánk: méhnyakrákban halt meg. 2011-ben diagnosztizálták nála a betegséget. Erről eleinte a Facebookon írt, majd a barátai tanácsára könyv született a négy éve húzódó kezelésekről, a fájdalmakról, a kiszolgáltatottságról Tündérmese kis szépséghibával címmel. Aki olvasta a küzdelmét a rákkal, egyet biztosan megtanult: két dolgot nem szabad, hallgatni és feladni.

Szerda óta egymás után jelennek meg az üzenetek Dóra Facebook-oldalán és a róla írt cikkek alatt. Barátok és ismeretlenek, fiatal és idősebb nők írják: eldöntötték, elmennek nőgyógyászati vizsgálatra, HPV-szűrésre, és mindenképpen beoltatják magukat méhnyakrák ellen. „Egy magánügyből közügy lett, közös ügy, a mi ügyünk” – írja búcsúüzenetében egykori kollégája az nlcafe.hu-n.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!