Mindenki döntse el januárra, hogy akar-e előválasztást – a szocialisták nem várnak tovább. Minél több a független jelölt, annál jobb: annál szélesebb választói kört lehet megszólítani, annál több voks gyűlik az MSZP és a DK listájára. Ha kell, a szocialisták egyedül is végigcsinálják az előválasztást.

Tavasszal le kell bonyolítani az előválasztást, különben nem lesz idő sem a választókerületi jelöltek, sem a „kiszemelt miniszterelnök” felfuttatására. Ez a szocialista álláspont. És még valami.

Úgy tűnik, az MSZP akkor is megtartja az előválasztást, ha a többi párt nem vesz részt egy ilyen szelekciós folyamatban. Persze kérdés, hogy van-e ennek értelme, hiszen az előző voksolások tapasztalatai azt mutatják: ritkán fordult elő, hogy ugyanabban a választókerületben több MSZP-s politikus aspirált volna országgyűlési képviselőnek. Ám ebből nem következik, hogy nem alakul (vagy korábban nem alakult volna ki) versengés, sokkal inkább arról van szó: a települési/megyei erős emberek alkuja döntötte el, ki állhat a startvonalhoz. Most változik a helyzet. Egyrészt ugyanabban a körzetben is elindulhat több szocialista az előválasztáson – ha mindegyikük összegyűjt ötszáz aláírást. Másrészt az MSZP egyes jelölés esetén sem tekintene el az aláírásgyűjtéstől, mondván: aki nem képes 500 szignót szerezni most, az alkalmatlan képviselőjelöltnek, még akkor is, ha őt favorizálja a helyi pártvezetés.


Függetleneket tömegével!

Persze a szocialisták – minden hasznossága ellenére – nem szeretnék egyedül végigcsinálni az előválasztást, hiszen az világos, hogy egyedül nem válthatnak kormányt. (Igaz, egyes elméletek szerint csak arra játszanak, hogy ők legyenek a legerősebb ellenzéki párt. Ám alig egy százalékkal előzik a Jobbikot, és ha kimaradnak az ellenzéki együttműködésből, azzal is számolniuk kell, hogy a választók büntetik őket – azaz kétséges „elsőségük”.)

Leginkább persze az újpesti vagy a veszprémi mintát rendszeresítenék. Előbbinél szocialista jelölt mögött sorakozott fel minden ellenzéki párt, utóbbinál egy független mögé állt be mindenki – és legaktívabb támogatója az MSZP volt. A független jelöltek (akiknek csupán annyit kell tenniük az induláshoz, hogy összegyűjtenek 500 aláírást) duplán az MSZP-nek fütyülnek, ugyanis egyrészt az adott választókerületben kiüthetik a Fidesz emberét, másrészt a szocialista előválasztási javaslat értelmében fölösleges szavazataik az MSZP és a DK listáját erősítik. (A hivatalos megfogalmazás persze nem így szól, hanem úgy, hogy az előválasztáson az lehet jelöltállító szervezet, aki képes mind a 106 választókerületben egyéni aspiránst felmutatni. Ezt a mutatványt azonban csak az MSZP és a DK tudja végrehajtani.)


Megosztott tábor

Így az MSZP egyelőre nem tud vagy nem akar mit kezdeni az Együtt azon mondásával, hogy minden választókerületben egy jelölt legyen, de ne gründoljanak közös balos listát. Ugyanis a szabályok szerint az a formáció állíthat országos listát, amelyik legalább 27 egyéni választókerületben saját jelölttel büszkélkedhet. Magyarán: az Együtt elképzelése szerint legalább 27 esetben két országgyűlési jelölt között kellene választaniuk a balra húzó szavazóknak, ez pedig megengedhetetlen.

Az tény, hogy a külön lista némiképp megoszthatná a balos tábort, de az is igaz, hogy a kis pártok (Együtt, PM, MoMa, Magyar Kétfarkú Kutya Párt) csak így őrizhetnék meg önálló arcukat, és csak így szerezhetnének (leginkább Budapesten) képviselői mandátumot.

Mindenesetre hivatalosan mindenki nyitott az MSZP javaslatára, ám az előválasztásról szóló egyeztetések finoman szólva is akadoznak.

És nem azon, hogy MSZP-shelyi irodákban bonyolítsák-e le vagy sem a procedúrát, ugyanis a többi pártnak egyszerűen nincs országos „irodahálózata”. Ám az MSZP most fel szeretné pörgetni a folyamatot, és azt várja, mindenki döntse el januárig, hogy részt vesz-e egy ilyen megmérettetésen, vagy sem. A sürgetés nem véletlen: a szocialisták nagyjából már tudják, melyik választókerületben kit küldenének ringbe.


Ha egy helyi jelölt
nem megfelelő
minőségű, akkor az
országos vezetés élhet
egyetértési jogával, és
kérhet másikat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!