Minden második ember halálát szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák Magyarországon, pedig a szívinfarktusok nagy része megelőzhető lenne.

 
Kardiológiai vizsgálat

A magyarok kiemelten veszélyeztetettek ezen betegségcsoport által, aminek fő okai, hogy a lakosság mintegy fele túlsúlyos, sokan fogyasztanak alkoholt, és nemzetközi összehasonlításban a dohányosok aránya is igen magas. Éppen ezért 2,5 millió ember szenved magas vérnyomástól, egymillióan pedig cukorbetegek. A ma, szeptember utolsó vasárnapján rendezett szívvilágnapi programsornak éppen az a célja, hogy felhívja a figyelmet ennek a betegségcsoportnak a megelőzési lehetőségeire.

A fővárosi Városligetben a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány 10 és 18 óra között szűrővizsgálatokkal és szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket, akik vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogatmérésen vehetnek részt, és tanácsokat is kaphatnak, hogyan őrizhetik meg egészségüket. Ennek egyik kulcsa, hogy megelőzzük az elhízást, ami az egyik legnagyobb rizikófaktor a szív- ésérrendszeri megbetegedések esetében.

Nem véletlen, hogy a rendezvény idén a gyerekeknek is kitüntetett figyelmet szentel, körükben a túlsúlyosak száma az elmúlt 10 évben két és félszeresére emelkedett a fejlett, és négyszeresére a fejlődő országokban. Azok is számíthatnak a segítségre, akik szeretnének leszokni a cigarettáról, egészségesebben akarnak táplálkozni vagy éppen aszámukra legmegfelelőbb sportot keresik.

Az egészséges életmód kulcsa a megfelelő táplálkozás lenne, a sok étkezési irányzat között azonban nehéz eldönteni, mivel teszünk a legjobbat szervezetünknek. A szakemberek véleménye szerint a mediterrán diéta a legjobb, ami naponta legalább 30-40 dkg zöldséget és gyümölcsöt ír elő némi hús és szénhidrát mellett.

Címkék: egészség

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!