Egy stadion három kórház - Minden sportlétesítmény-fejlesztésre költött forint háromszoros megtakarítást eredményez az egészségügyi kiadásokban, mert a sport egészségmegőrző szerepe miatt ennyivel kevesebbet kell költeni az egészségügyre – lódította Rétvári Bence a Magyar Diáksport Szövetség közgyűlésén.

 
Rétvári Bence


Ha hiszünk az államtitkárnak, a magyar egészségügy javában meg van mentve. Az úgynevezett tao-rendszer 2011-es bevezetése óta (mióta a nyereséges cégek adójuk egy részét sportszervezeteknek is adhatják ahelyett, hogy befizetnék az államkas?- szába) az állam körülbelül 415 milliárd forintról mondott le a látványsportok javára a 24.hu számításai szerint.

Az összeg csak tavaly 99 milliárd forint volt, és bár nem tudni pontosan, mennyi jutott létesítményekre, Rétvári Ludas Matyi-logikája szerint 2016-ban kizárólag ebből 300 milliárdot „takaríthattak meg” az egészségügynek.

És akkor még nem is esett szó a stadion- és más sportcsarnok-építésekről, amelyekre csak az idei büdzsében eredetileg több mint 49 milliárd forint volt elkülönítve (a jövő évi tervek a 78 milliárd forintot nyaldossák alulról).

Összehasonlításképpen: tornaterem- és tanuszoda-fejlesztésre évente 9 milliárd jut, gyerekek ezrei ugrálnak fél lábon az iskolafolyosón és sprintelnek a lépcsőkön a mindennapos testnevelés keretében.

De ugyan, ki tudja már követni, hogy mennyi pénz megy el üresen kongó focilelátókra és a viharban papírmasé tákolmányként beázó „hipermodern” betonkocka uszodákra, amikor azért kell szurkolni, hogy épüljön belőlük minél több, hátha visszafordulnak a kivándorló orvosok az országhatáron, mert lesz eszköz, és az omladozó vakolat is visszatapad a kórtermek falára, minden gyeptéglára és kosárpalánkra költött forinttal.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!