Hétfőn ül le tárgyalni a Pető Intézetben az a négy konduktor, akik – három másik kollégájukkal együtt – három hete kényszerűségből elhagyták a világhírű intézet felnőttrészlegét.

Most mégis visszavennék őket a számukra kedvezőbb, pedagógus besorolással, ám az intézetet felügyelő kancelláriától a Pető András Főiskolához kerülnek, tehát a rektor lesz a munkáltatójuk. Aminek az a „szépséghibája”, hogy nincs jogszabályi háttere, nem készült hozzá módosító beadvány vagy rendelet, „csupán” államtitkári utasítással történt.

Ahogy korábban megírtuk: a felnőttek rehabilitációjával foglalkozó konduktoroknak olyan méltatlan szerződést kínált a fenntartó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amit a legtöbben nem írtak alá – így megszűnt a munkaviszonyuk.

Ezzel pedig sok száz odajáró – például stroke-os, Parkinson-kóros felnőtt – rehabilitációja, a megfelelő számú szakember híján csorbát szenved. A Pető Intézetbe járó egyik páciens online petíciót kezdeményezett a felnőtt rehabilitáció megmentéséért, amit egy hét alatt ezren írtak alá.

Palkovics László oktatási államtitkár a héten azt mondta, az intézet helyzetét át kell gondolni és folynak az egyeztetések a Semmelweis Egyetemmel egy esetleges együttműködésről. Ugyanakkor a Kulturális Bizottságban leszavazták a Párbeszéd azon javaslatát, hogy a konduktorok egységes bértábla és egységes szabályok alapjándolgozhassanak. Holott hosszútávon ez jelentené a korrekt megoldást.

A Pető Intézet sorsa nem könnyű: négy éve mutyigyanús, áron aluli értékesítésről szóltak a hírek. A Villányi és Kútvölgyi úti helyszíneken luxusgarázs, wellness szálló, de kórház építése is szóba került, illetve az sem volt kizárt, hogy a csökkenő állami támogatások miatt tönkre megy az intézet. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke akkor azt állította: a Pető telekspekuláció áldozata lett, amelyben a kormány is érintett, s „egyértelmű bizonyítékai” voltak arra, hogy a kormány a Pető Intézet egyik épületébe költöztetné az Emmihez tartozó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), ám ezt az Emmi határozottan cáfolta. Az elhúzódó balhék következményeként kirúgták a Pető Kft. tagjait, az intézményt államosították, két és fél éve az Emmi lett a fenntartója, kancellárt neveztek ki az élére és átnevezték Pető András Főiskolává.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!