Az akadálymentes társadalomért, a fogyatékossággal élő személyek „láthatóvá válásáért”, érdekeik érvényesítéséért rendezik vasárnap a Rehab Critical Mass felvonulást Budapesten.

 
Rehab Critical Mass - Fotó: Kovács Tamás, MTI

A szervezők olyan, szolidaritáson alapuló közösség létrehozását is tervezik, amelyhez az „épek” is csatlakozhatnak. A rendezvényre az elmúlt két évben több ezren voltak kíváncsiak. Idén nemzetközi cégek, magyar start up vállalkozások, valamint a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma és parasportolók is részt vesznek rajta. A műsorvezető Kovács Patrícia és Till Attila, valamint a Tiszta szívvel című mozifilm főszereplői lesznek. Fellép a Republic, Pásztor Anna, Barabás Lőrinc zenekara, Horváth Kristóf, alias Színész Bob, a Szilvásy Gipsy Folk Band és az Átértékeled csapata.

Magyarországon csaknem félmillió ember él valamilyen fogyatékossággal, családtagjaikkal együtt 1,8 millió embert érint közvetlenül a fogyatékosok helyzete. A Rehab Critical Mass és a hozzájuk csatlakozó szervezetek céljai: társadalmi összefogással javítani a fogyatékossággal élő emberek életminőségén, ezért tömegintézmények helyett lakóotthonokat, védett munkahelyeket, méltányos ápolási díjat és a nevelők számára megfelelő juttatást szeretnének.

A mozgalom „Elvárjuk” néven petíciót indított, hogy törekvéseik megvalósulhassanak, ezt bárki aláírhatja, aki egyetért velük.

„Ha lenéznek, sajnálnak, az a legrosszabb. Hogy sok helyre nem tudok eljutni kerekes székkel, az is zavaró. Akadálymentesített, elfogadó környezetre lenne a legnagyobb szükség. Mindenkinek egyenlő esélyt, egyenlő bánásmódot kell biztosítani” – mondta lapunknak egy 32 éves kerekes székes fiatalember.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke pedig úgy véli: az emberi jogi megközelítés helyett sok esetben még mindig a jótékonykodás szellemében alakítják ki a támogatási rendszereket, születnek meg intézkedések. Számos kezdeményezésük közül a 24 órás támogató szolgálatokat, a szükségletalapú lakás-akadálymentesítési támogatási rendszert, a súlyosan mozgássérült embereknek valódi segítséget nyújtó gépjárműszerzési támogatást és a befogadó egyetemeket emelte ki.


A 3. Rehab Critical Mass vasárnap 14 órakor indul a Clark Ádám térről, a Lánchídon keresztül az Erzsébet térre vonul a menet, ahol ingyenes koncerteket, akadálymentes, kulturális és gyerekprogramokat tartanak.


A Zugló és Angyalföld közötti balesetmentes átjárásért, a kerékpárutak rendben tartásáért demonstrálnak vasárnap a biciklisek Zuglóban. A harmadik Tour de Rákosrendező a Hősök teréről indul 15 órakor.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!