Szeretné tudni milyen az élet az Arany Alkony Idősotthonokban? Kérdezze Misi bácsit, aki 9 éve él újpalotai otthonunkban! – ez áll az fővárosban Zuglóban, Újpalotán, Józsefvárosban és Csepelen, s a közeli Törökbálinton 15 éve önálló lakrészekkel bíró intézményeket működtető szervezet honlapján. A 74 éves egykori taxis tehát a referencia. Nem véletlenül.

 
Kállai Márton felvétele

Krulik Mihály kommunikatív, örül a hívásoknak. Legalább van kapcsolata a külvilághoz, amelyben megrokkanása és megözvegyülése előtt annyira pörgős volt. Magára maradása késztette – kényszerítette? – rá, hogy feladja saját lakását. Mint minden lakó, ő is nyugdíjának nyolcvan százalékát fizeti a bentlakásért, gondozásért. Amivel mindannyian meg voltak elégedve. Ez idáig. Arról viszont fogalmuk sincs, mi lesz ezután. Nekik, a bentlakóknak azt mondták: minden rendben lesz, majd meglátják.

A honlapon az is ott áll, hogy „hosszú távú céljainkat a folyamatosan változó politikai és gazdasági környezetben is kiegyensúlyozott gazdálkodásunkra építjük, idősotthonaink működtetését átvette az Esztergomi Görög Katolikus Egyházközség”. Na, itt van a kutya elásva! Mert ugyan a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye esztergomi parókusa, dr. Cselényi István „átvette” az 1500 lakójú otthonhálózat működtetését, ám ezt előtte már a Magyar Katolikus Egyházhoz tartozó hajdúdorogi egyházmegye püspöksége elutasította, így a szerződés érvénytelen. A korábbi fenntartói szervezet, a Kálvin János Presbiteri Misszió, a Horvátországi Magyar Református Keresztény Egyház Missziója volt. Egyes információk szerint hitéleti tevékenységet alig végzett, egyházi státusát a kedvezőbb adózási szabályok kiaknázására használta. Tény, hogy az „egyházi lét” gazdasági szempontból sok előnyt biztosított egy-egy bújtatott vállalkozás számára: fejkvótára tarthattak például igényt a szociális és ápolási tevékenységhez. Többen ki is használták a lehetőséget, és egyházként bejegyzett szervezet keretei között működtettek szociális otthonokat. Az új egyházi törvény azonban azzal, hogy a bejegyzett egyházak számát 14-re csökkentette, megszüntette ezen szervezetek státusát is – félő viszont, hogy mindennek sok szociális intézmény látja majd kárát.

Sajtóértesülések szerint a korábbi üzemeltető kisegyház mögött adóparadicsomokban bejegyzett cégek állnak. Ez viszont édeskevés ok ahhoz, hogy másfél ezer idős ember a továbbiakban fedél és ellátás nélkül maradjon. Az, hogy az igazolhatóan biznisz­egy­házaknak bealkonyul, rendben, de az nem, hogy az otthonukat a hátralévő éveikért feladó idős embereknek is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!