A brit sajtóban az utóbbi hetekben olyan értesülések is megjelentek, hogy a lóhúsbotrány mögött kelet-európai szervezett bűnözői csoportok állhatnak.

 
Fotó: Vadim Ghirda, MTI/EPA

A hét végén egy mázsányi, Magyarországról importált, marhahúsként árult lóhúst talált a brit élelmiszer-biztonsági hivatal Lancashire megyében. A húsból 40 kilogrammnyit már eladtak a prestoni piacon a Hungarian Food Ltd. nevű nagykereskedő cég pultjáról, illetve a liverpooli Taste of Hungary nevű boltban – jelentette a BBC. Értesítették az uniós és a magyar társhatóságokat, a maradék húst lefoglalták, és vizsgálják, nem tartalmaz-e egészségre veszélyes gyógyszermaradványt, fenilbutazont.

A brit hatóságok a hó elején is találtak újabb, gyaníthatóan lóhúst tartalmazó marhahúskészítményeket, illetve olyanokat, amelyek sertéshústartalma meghaladta a megengedett legfeljebb 1 százalékos arányt. Fábián Attila, a családi vállalkozásként tavaly februárban alapított liverpooli bolt tulajdonosa az MTI-nek azt mondta: még tavaly vásárolt 20 kilogrammnyit a fagyasztott hússzállítmányból a cégtől, amellyel vállalkozása akkoriban még üzleti kapcsolatban volt. Ő azt mondja: sem ő, sem a neki beszállító prestoni cég nem tudott arról, hogy a Magyarországról érkező, marhahúsként megjelölt szállítmány valójában lóhúst tartalmazott. Közben a prestoni központú Hungarian Food illetékese is megerősítette, hogy nekik is marhahúsként adták el a szállítmányt, de nem kívánta megnevezni azt a magyarországi nagykereskedelmi céget, amelytől ők vették a húst, mondván: lehetséges, hogy annak sem volt tudomása a készítmény lóhústartalmáról. A brit hatóságok a múlt hónapban vittek el vizsgálatra bizonyos mennyiséget a szállítmányból, és március 20-án közölték a céggel, hogy a vizsgálati eredmény lóhústartalomra utal. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hétfőre ígért eredményeket, addig viszont a nyomozás érdekében nem mondanak semmit.

Az ügyben már korábban megszólaló egykori tenyésztő szerint Magyarországról sokkal több lóhús kerül ki illegális, mint legális úton. A férfi, aki ellen most rendőrségi vizsgálat is folyik miután saját magát feladva szeretett volna rendet tenni a piacon, azt mondja: a lehetetlenül kitalált jelölési rendszer, vagyis a lóútlevél miatt fajultak idáig a dolgok. „A legnagyobb gond, hogy a mi állományunk és a szintén feketén, ámde szabadon Romániából bezúduló húsmennyiség követhetetlenül keveredik, s kerül tovább külső és belső piacokra” – mondja a tenyésztő. Ő ma már a lakosság egészségét félti, szerinte ugyanis a lóhús már mindenben benne van, mégpedig úgy, hogy azokat az állatokat nem fogyasztásra tenyésztették. „Ezek az állatok tele vannak gyógyszerekkel, antibiotikumokkal, ráadásul hatósági ellenőrzés nélkül jutnak az emberek asztalára. Idő kérdése, hogy mikor jelentkezik akár egy tömeges megbetegedés, vagy már van most is, csak épp nem tudjuk mihez kötni azt” – teszi még hozzá a korábbi tenyésztő, aki 17 évig kísérte végig a hazai gyakorlatot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!