Majdnem sikerült összehozni a közös, összellenzéki tüntetést október 23-ra, jövő vasárnapra, a Blaha Lujza térre. Az Együtt kivételével minden demokratikus ellenzéki párt képviselteti majd magát a demonstráción – méghozzá pártelnöki szinten.

 
Archív kép: volt már közös tüntetés - A felvétel 2014. március 30-án készült - Fotó: Balogh László, Reuters

A Szigetvári Viktor vezette Együtt már most vasárnap délután „bemelegítést” tart: antikorrupciós tüntetésük fél 4-kor kezdődik a Szabad Sajtó útján. A párt demonstrációjának Lopják a szabadságunk a címe, beszédet mond Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarország társelnöke, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Juhász Péter, az Együtt alelnöke.

„Olyanok állunk most össze, akik a korrupció és az igazságtalanságok ellen keményen és kitartóan fellépünk. Nem nézhetjük végig szótlanul, hogy a szemünket is kilopják, hogy a közpénzt magánvagyonná alakítják át, és elegünk van abból, hogy meg akarnak félemlíteni bennünket!” – olvasható a facebookos felhívásban. Jávor Benedek EP-képviselő szerint a vasárnapi tüntetés tiltakozás a Népszabadság ellehetetlenítése miatt és kiállás a szabadságért, az átláthatóságért, a közpénzekkel való felelős bánásmódért. Juhász Péter kijelentette: az embereknek elegük van abból, hogy Orbán Viktor maffiakormánya szétlopja az országot. Ez ellen tiltakozva tartják a most vasárnapi tüntetést.

A helyszín szimbolikus: a Szabad Sajtó útján rendezte évekig az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoportból alakult Milla a sajtószabadságért életre hívott tüntetéseit, de utal a Népszabadság megszüntetésére is.

„Másról szól a politikánk: nem a nagy összefogásdiról, és nem hiszem, hogy jó ötlet Gyurcsány Ferencet rehabilitálni” – így indokolta lapunknak Juhász Péter, hogy az Együtt nem vesz részt az ellenzék közös, jövő vasárnapi tüntetésén. A párt küldöttgyűlése szeptemberben döntött arról, hogy külön indulnak 2018-ban, nem fognak össze a többi ellenzéki párttal, így nem meglepő, hogy október 23-án az Együtt külön ünnepel. Hogy hol, s miként, azt a most vasárnapi tüntetésükön jelentik be. 

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke kijelentette: nem hiszi, hogy az ellenzéki erőknek mindig mindenben együtt kell működni a szocialista párttal, ugyanakkor egy előválasztáson hajlandó lenne együttműködni az MSZP-vel. De mivel a „megújulás listáját” szeretnék megalkotni, szerintük nem muszáj mindig közös rendezvényeket tartani. Egyébként az LMP is külön megemlékezést tart 23-án.

A többiek, az MSZP, a DK, a Párbeszéd Magyarországért, a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) és a Szabad Emberek Magyarországért Egyesület a nemzeti ünnepen, október 23-án, Mossuk le a gyalázatot címmel tartja közös demonstrációját a Blaha Lujza téren 15 órától.

A tüntetést a Szolidaritás Mozgalom és az Új Magyar Köztársaság Egyesület szervezi. Beszédet mondanak a pártelnökök: Molnár Gyula, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Bokros Lajos és a Szolidaritás vezetője, Székely Sándor, valamint a csatlakozó civil szervezetek képviselői és felkértek művészeket, közéleti szereplőket, a névsor jövő hét elején lesz nyilvános.

Közös indulásról, előválasztásról, technikai részletekről várhatóan nem esik majd szó. Székely Sándor szervező szerint a személyi ellentéteket, a „haragszom rád”-ot félre kell tenni és közösen, összefogva kell fellépni a kormány egyeduralma ellen. A Facebookon már most több ezren jelezték részvételüket.

A Parlament előtt, a Kossuth téren
mond ünnepi beszédet Orbán Viktor
miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel
elnök az október 23-i ünnepen. Az
1956-os forradalom és szabadságharc
60. évfordulójának programjai már jövő
szombaton kezdődnek: ingyen megtekinthető
a Szent Korona, délután pedig
az 1956-os Műegyetemi emlékműtől
fáklyás menet indul a Bem József-szoborhoz.
A központi program másnap,
október 23-án a Kossuth téren zászlófelvonással
kezdődik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!