Bár messze még a választási kampány, a kiélezett politikai harc már nem csak nyilatkozatok szintjén zajlik.

 
Ön is utazhat velük... (Halász Nóra felvétele)

A BKK-BKV buszán is kormánypárti plakát virít, saját szemünkkel láttuk tegnap délután 5 órakor, amikor a Bogdáni úti végállomásra befutott az FLR-741-es rendszámú 109-es busz. A farán, kívül a hátsó ablak alatt jó fél méter magas és a busz egész hátulján végigfutó feketefehér- piros reklám virított. A fővárosi közszolgáltató cég járművének „hirdetési felületén” baloldalt Gyurcsány és Bajnai fotója, amint épp összehajolnak. A hozzá illesztett szövegek pedig a következők: „Gyurcsány–Bajnai Szövetség”, „Együtt tették tönkre az országot” (ez a legnagyobb betűkkel), „Ebből egyszer már elég volt”, „Nem felejtünk”. A plakátot jegyzi: „bekemenet.hu”. Igaz: ezt már jóval kisebb betűkkel. Ez a honlap amúgy nem létezik, a „bekemenet-2012” című portál pedig az október 23-i békemenet óta nem frissült.

Az Átlátszó tényfeltáró portál egy hónapja írt arról, hogy a Békemenetet is szervező Csizmadia László az elnöke a civileknek szánt állami forrásokat elosztó Nemzeti Együttműködési Alapnak (NEA). Csizmadia bonyolult felépítésű, demonstratívan kormánypárti és nemzeti érzelmű szervezetekből álló hálózat vezetője: ő a Civil Együttműködési Tanács (CET) első embere – saját állítása szerint ez a szervezet négyszáz civil szervezetet fog össze. Csizmadia a kormánypárti demonstrációkat a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű, jogi személyiséggel nem bíró alakulaton keresztül szervezi, a finanszírozást pedig – részben legalábbis – a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) biztosítja. Bár a civil törvény egyértelműen tiltja, hogy azon szervezetek, amelyek vezetői a NEA döntéshozó testületében tisztviselők, állami támogatást kaphassanak, Csizmadia egy májusi rendezvényen maga büszkélkedett el azzal, hogy a kormány végre támogatja a CÖF–CET-konglomerátumot, és hogy a miniszteri keretből kapott támogatást az általa irányított szervezetekhez kötődő Polgár Portál is, amely nagyban népszerűsítette a Békemenetet.

A NEA elnökét a törvény felhatalmazza, hogy azon testületi döntéseket, melyekkel nem ért egyet, „megállítsa”, azaz hatályosulásukat megakadályozza, és azokat végleges elbírálásra a kétharmad részt fideszes tagokból álló vezetőség, a Tanács elé vigye. Csizmadia 200 szervezet esetében bírálta felül a pályázatokat elbíráló kollégiumi döntést, de a beavatkozás tényén kívül hivatalosan erről ma sem tudható szinte semmi: milyen szempontok alapján válogatott az általa támogatandónak ítélt szervezetek esetében, mely szervezetek kerültek ki az egyszer már nyertesnek nyilvánítottak listájáról, hogy helyet biztosítsanak az elnök által támogatottaknak, sőt, a kedvezményezettek pontos névsora sem volt ismert – írta az atlatszo.hu.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!