Tízezres tömeggé duzzadhatnak Budapesten az ország legkülönbözőbb területeiről indult éhségmenetek, amelyek az Országgyűlés első ülésnapján, február 11-én délután 5-kor érkeznek demonstrálni a Kossuth térre – mondta lapunknak Kordás László.

A közmunkásoknak egyebek között jogokat és tisztességes bért, valamint igazságos közteherviselést, továbbá a rokkantellátások, a családi pótlék és a gyes összegének és a „Rabszolgamunka törvénykönyvének” felülvizsgálatát követelő éhségmeneteket szervező Közmunkások Szakszervezetének főtitkára hangsúlyozta: azokért is menetelnek most, akiket még csak fenyeget, hogy olyan méltatlan helyzetbe kerülnek, mint a több százezernyi közmunkás.

A január 31-én útra kelt dél-baranyaiak menetében harmincan gyalogolnak, s szombaton Békéscsabáról és Nyíregyházáról is elindult egy-egy menet, 30-40 fővel, de legalább ennyien vannak azok is, akik rövidebb-hosszabb távon elkísérik őket. Vasárnap Ózdról, Polgárról és Kaposvárról kerekednek fel, hétfőn Miskolcról, kedden Egerből, Szekszárdról és Szegedről kelnek útra, pénteken Székesfehérvárról, szombaton pedig Jobbágyiból – sorolta Kordás, aki úgy számol, hogy az idei éhségmenet kemény magja 4-500 emberből áll majd, s azt remélik, hogy amikor a menetek összecsatlakoznak, már többezres, akár tízezres lesz a tömeg. „Ha eltekintünk attól, hogy néhány fideszes úgy gondolja, viccet kell csinálni ebből az ügyből, akkor csak az együttérzést látjuk. Sokan meleg teával, pogácsával várják a menetelőket, több vállalkozó ajánlott segítséget a szálláshoz, a térítésmentes étkezéshez, és volt éttermes, aki meghívta ebédelni a masírozókat, ha Kecskemétre érnek. Sokan csak integetnek, dudálnak az autóból, de volt egy család, amelyik hétvégi bevásárlásra ment, és a visszaúton hoztak két vödör narancsot. A Vasutasok Szakszervezete eddig már négy helyszínről is úti csomagokkal – szendviccsel, gyümölcscsel – engedte útjukra a menetelőket” – mondta a főtitkár.

Az egyik résztvevő blogbejegyzése szerint a narancsot adó családfő „a köszönetünket is visszautasította azzal, hogy ő köszöni, azt, amit azokért teszünk, akiket éhbérrel aláz meg a rezsim. A narancs finom volt”.

Ellenmenet Gyulán

Mivel az MSZP tüntetést szervez a Fidesz- frakció kedden kezdődő, kétnapos gyulai ülése idejére, a Békemenet szervezői úgy döntöttek, hogy ők is vonulnak – értesült a hvg.hu. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője Facebook-oldalán közölte: „megtudtuk, hogy a szocialisták utcai felvonulással szeretnék megzavarni a Fidesz-frakció Gyulára kihelyezett ülését. Ne hagyjuk, hogy zavart keltsenek! Aki egyetért a Békemenetek szellemiségével és küldetésével, az jöjjön el kedden Gyulára, mert most ott van szükség ránk!” – írta Bencsik. „Minden derék polgárhoz szólunk, aki a térségben lakik: most kedden, február 5-én délután 4 órától este 6-ig békés demonstrációt tartunk. Ezúttal Gyula utcáin vonul a Békemenet. Találkozunk a Kossuth téren, ahonnan a Városház utca, Harucken tér útvonalon érünk el a Petőfi térre. Hozzatok magatokkal mécsest vagy fáklyát!” – szól a felhívás. Bencsik külön is kihangsúlyozta, hogy Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája, a korábbi Békemenetek másik emblematikus alakja is jelen lesz az eseményen. „Most ismét meg kell mutatnunk, hogy az erő sehol nem csökkent, jelen van mindenütt, az ország minden falujában és városában” – fogalmazott a Demokrata főszerkesztője.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!