Számos kisvárosi gimnázium eshet áldozatul az oktatási átalakítás újabb lépcsőfokának. A kormány döntése alapján július 1-jétől közel 300, jövő júliustól pedig további 50 iskola kerül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába. Holott még csupán másfél év telt el azóta, hogy a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) alá rendelte az iskolák nagy részét.

 
Illusztráció - Balogh Zoltán, MTI

A mamutintézmény működése azóta is recseg-ropog, annak idején a KLIK jól láthatóan nem volt felkészülve a hatalmas feladatra, de az iskolaigazgatók, tanárok, sőt a szülők még ennyi idő után is mindennapos működési problémákról számolnak be. Még be sem állt tehát a rendszer, a kormány a szakképzési reform keretében most mégis az NGM alá rendeli a szakképzést végző intézményeket. Már jó ideje tudni lehet, hogy az oktatási kormányzat és a miniszterelnök személyesen is inkább szakmát adna a diákok kezébe, mint érettségit, ami szerinte kevesebbet ér. Ezzel szemben az oktatási szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a gimnáziumi érettségi a legsimább út a felsőoktatásba és azon keresztül a munka világába.

Az NGM-hez kerülő szakközépiskolák (a későbbiekben szakgimnázium lesz a nevük) között azonban van jó néhány olyan is, ahol gimnáziumi képzés is folyik, ezekkel kapcsolatban pedig egy korábbi tervezet úgy fogalmazott: felmenő rendszerben ki kell vezetni őket, vagyis akik elkezdték a gimnáziumot, azok megszerezhetik az érettségit, új osztályok azonban már nem indulhatnak. Ennek következtében országszerte 80 iskolában szűnhetne meg a gimnáziumi képzés, ezek mindegyike vidéki (jellemzően kisvárosi) intézmény. Berkecz Balázs, az Együtt szakpolitikusa úgy számolt: 31 térség gimnázium nélkül maradhat, vagyis ezeken a helyeken egyáltalán nem lesz lehetősége a gyerekeknek szakma tanulása nélkül érettségit szerezni. Azóta az NGM új tervezetet készített és nyilatkozatot adott ki lecsillapítandó a kedélyeket, amelyben azt közölték: a gimnáziumi képzés feltételeinek megteremtésére lehetőséget ad a köznevelési törvény múlt héten megjelent módosítása, amely szerint „a szakképzési centrumok a gimnáziumi képzést nemcsak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytathatják”.

Ez azonban nem nyugtatta meg maradéktalanul az érintett települések és iskolák elöljáróit és a lakosokat sem. Többek között például Vác, Szigetvár, Mezőtúr és Aszód is azok közé a városok közé tartozik, ahol a jövőben megszűnhet a gimnázium. Ezek az iskolák nem csak az adott város számára fontosak, de kulcsszerepet töltenek be a környező települések szempontjából is, hiszen sok környékbeli diák tanul az intézményekben.

Ha ezek megszűnnek, előfordulhat, hogy a gyerekeknek jóval távolabbra kell gimnáziumba járniuk.

Az érintett iskolák között van a nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola is. A város polgármestere, Ormai István már a törvénymódosítás április 21-i megjelenése óta próbálja felhívni az Emmi, az NGM és a közvélemény figyelmét arra, hogy esetükben elhibázott döntés született. Iskolájukban ugyanis nem a szakképzés a domináns, 4 szakközépiskolai osztály jut 14 gimnáziumi osztályra, vagyis nem indokolt az NGM-hez kerülésük. A polgármestert némileg megnyugtatta, hogy a tervezetből kikerült: kimenő rendszerben ki kell vezetni a gimnáziumi képzést. „A megkeresésemre dr. Czomba Sándor azt válaszolta, hogy a 2015/16-os tanévben változatlanul elindulhatnak a gimnáziumi osztályok, de az NGM-hez került gimnáziumok jövőbeni sorsáról a következő évben döntenek majd. Ezért mi a helyi társadalomhoz fordultunk, akik egy városi gyűlésen egyöntetűen kiálltak a gimnáziumi képzésért. Nagyatádnak szüksége van a gimnáziumra, hiszen ez a legmagasabb középfokú képzés, ami lehetőséget ad az itt élő fiataloknak, hogy tovább tanulhassanak. Ennek érdekében mindent meg fogunk tenni, és minden megoldási javaslatra nyitottak is vagyunk” – mondja Ormai István, aki bízik benne: a gimnáziumi képzés valahogyan visszakerülhet a KLIK fenntartásába.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy végül hány településen szűnik meg ténylegesen a gimnázium, és az oktatási kormányzat mennyire veszi komolyan az érintett kisvárosok szempontjait. Azonban egyre inkább megvalósulni látszik a kormány víziója, amitől minden szakértő óva intett, és a szakképzést végül a gimnáziumok kárára fejlesztik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!