Gergő, te polgármesterjelölt vagy, ne ülj az első sorba, a színpadra ülj – instruálják az Együtt-PM országos kampánytalálkozóján a Zuglót rohamozó Karácsony Gergelyt. Egy kötelező alapszabály-módosítás miatt gyűlt össze tegnap a formáció küldöttgyűlése. De ha már ott voltak, beszéltek is, Szigetvári Viktor ügyvezető társelnök például a jelenlévők egy részét is meglepő képességeket csillogtatva.

 
Hol a kés? Szabó Rebeka, Szabó Tímea, Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor kedélyeskedik - Fotó: Illyés Tibor, MTI

Szigetvári az elején hozza a választások előtt egy héttel szükséges kötelezőt: másfél év alatt országos szervezetté izmosodott az Együtt-PM, elérték, hogy az ország kétharmadán megyei listájuk van a semmiből. De a 2014-es választáson nem sikerült kormányt váltani – folytatta –, tanulságokat pedig mégiscsak ebből érdemes levonni.

– A magyar válság a rendszerváltás kudarca után súlyosbodik évek óta. És ennek része az ellenzéki politika válsága is, és ez elég nagy ahhoz, hogy megengedjük magunknak az őszinte és egyenes beszéd fura luxusát – mondta Szigetvári, és nem is kertelt az Együtt-PM szövetség aktuális bajait illetően.

Ami Bajnai Gordont illeti, Szigetvári úgy fogalmazott: mindannyian Bajnai köpönyegéből bújtunk elő. Aztán elismeri, hogy Bajnai ezt a köpönyeget most beakasztotta a szekrénybe. – Az ő döntése volt, de mi tesszük tovább a kötelességünket – tette hozzá.

Falus Ferencről azt mondta, nem holmi közvélemény-kutatás miatt állt félre, hanem azért, mert elvesztette a lehetőséget, hogy a lényegről, Budapestről beszéljen. „Aki le akarja győzni a Fideszt, annak végig kell küzdeni a politikussá válás minden stációját.” A PM-mel pedig közös az Együtt útja (ahogy a Szolidaritással is), pusztán egy ponton volt eddig konfliktus (értsd: Falus visszaléptetése, Bokros támogatása).

Szigetvárit az nem zavarja, ha a baloldal erői egymással is birkóznak, de a megengedő hang hirtelen bekeményedik, amikor így fogalmaz: csak akkor képes folytatni a PM-mel közös utat, ha valaki kihúzza a kést a hátából, amit hétfőn beledöftek – ekkor jelentette be a PM, hogy neki nem favoritja az egykori bajuszos pénzügyminiszter. – Ahogyan én megértettem a PM baloldaliságát szociális ügyekben, úgy fogja a PM is megtanulni az Együtt igazságát a magyar kapitalizmus kérdésében. A modern progresszív politika nem tagadja a kapitalizmust, mert az olyan, mint tagadni a gravitációt – fogalmazott Szigetvári. Karácsony Gergely annyit mondott a rendezvényen: bíznak az Együtt politikusaiban.

Szigetvári szerint téves volt a hit, hogy Orbán rezsimjét hirtelen be lehet dönteni. Egyszerre akartuk lenyelni az elefántot, idézi Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, pedig egy elefántot legfeljebb szeletenként lehet elfogyasztani. Miután irányt szab a jövőnek, először a DK-nak csap oda, mondván, sajnálja, hogy olyan útra tévedt, ahol a szavazatmaximálás attól függ, mekkorát ütnek a cigányokra. Az MSZP sem marad ki, igaz, a nevesítést kerülve, amikor Szigetvári azzal példálózik, hogy az Együtt-PM-politikusai nem hunynak szemet lakás- és pénzügyi mutyik felett.

– Én azért lettem politikus, hogy elsöpörjem azt a politikai vallást, amelyet Orbán Viktor teremtett. Magyarország miniszterelnöke ma is Orbán Viktor, hazánk pedig tovább csúszik lefelé, vagy inkább kifelé: a Nyugat demokratikus világából a Kelet autoriter világába – mondta Szigetvári, aki az ellenzéki megújulás jegyében meghirdette a radikális őszinteséget: „Nem hazudjuk azt, hogy van pénz megduplázott bérekre, nem hazudjuk azt, hogy minden egycsapásra jó lesz.”

Befejezni a szervezeti építkezést, megvívni a harcot az Orbán-rezsim ellen, újjáépíteni Magyarországot, ezt nevezte az Együtt legfontosabb feladatainak, majd a sokszor hivatkozott őszinteség jegyében hozzá is tette: éveken át fog tartani.

"Október 13-án véget ér a politikai Káma Szútra, hogy ki kivel, milyen pozícióban a legjobb, és neki lehet állni a tartalomnak."
Karácsony Gergely

PÁRTOK MONDTÁK
Fidesz:
Magyarország történetében a valaha volt legnagyobb gazdaságfejlesztési program veszi kezdetét január elsejétől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Cserébe azt várják, „a magyar vállalkozások erősödjenek, bővítsenek, újítsanak és segítsenek abban, hogy realitássá váljon az ötmillió magyar munkahely megteremtése”.

MSZP:
Négy évvel a kolontári vörösiszapkatasztrófa után még mindig sok a tisztázatlan kérdés. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint elvárható a kormánytól, hogy betartsa ígéretét, és a sokat szenvedett emberek végre megnyugtató helyzetbe kerüljenek.

LMP:
Akár polgári engedetlenségi mozgalommal is meg kell akadályozni a Városliget kormányzat és főváros által tervezett beépítését. Barta János zuglói polgármesterjelölt elmondta: mindent megtesznek azért, hogy visszavegyék a fővárostól a Városliget tulajdonjogát, amelyet a XIV. kerület fideszes városvezetése adott át 99 évre a fővárosnak.

Fidesz/Együtt-PM:
Halálosan megfenyegették Gyöngyös fideszes polgármesterjelöltjét. Tatár László több SMS-t is kapott, mint mondta: a kibelezéstől a felkoncolásig sok minden szerepelt az üzenetekben. Közölte: nem hajlandó visszalépni a jelöléstől.

Életveszélyesen megfenyegették az Együtt-PM aktivistáját is szombat reggel Marcaliban. A középkorú nő „vadplakáthelyekre” ragasztotta a szövetség plakátjait, amikor egy férfi megállt mellette, és azt mondta, azok a Fidesz plakáthelyei, és ha a nő nem hagyja azonnal abba a ragasztást, baseballütővel úgy megveri, hogy „ottmarad”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!