Alkotmányos válság fenyegeti Spanyolországot egy héttel a tervezett katalán függetlenségi népszavazás előtt. A központi kormány egyre durvább eszközökkel próbálja megakadályozni a régió elszakadását.

  <h1>Fotó: Lluis Gene, AFP</h1>-
  <h1>Katalónia</h1>-

Fotó: Lluis Gene, AFP

- – Kép 1/2

A spanyol alkotmánybíróság már korábban törvénytelennek minősítette és felfüggesztette az október 1-jére kiírt népszavazást, de a hatóságok csak a napokban keményítettek be. Szerdán őrizetbe vettek 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és házkutatásokat tartottak dokumentumok után kutatva. Carles Puigdemont, az autonóm katalán kormány elnöke kitartásra buzdította az embereket, és megerősítette, hogy a referendumot a spanyol állam tiltakozása dacára is megtartják jövő vasárnap. Hozzátette, hogy a katalánok túlnyomó többségének elege van a madridi kormány „ fölényeskedéséből és visszaéléseiből”.

A spanyol alkotmánybíróság 48 órát adott a népszavazás megrendezéséért felelős bizottságnak, hogy feloszlassa magát, ellenkező esetben naponta 12 ezer euró büntetést szabnak ki a testület tagjaira.

A csendőrök több mint 9 millió szavazólapot foglaltak le, amelyeket a népszavazásra készítettek elő. A katalán elnök Twitter-üzenetben tette közzé a népszavazás hivatalos weboldalának legújabb címét, az eddigieket sorban megszüntették a spanyol hatóságok.

Barcelonában folytatódtak az utcai tiltakozások a katalán politikusok őrizetbe vétele miatt. Több  ezren gyűltek össze a katalán legfelsőbb bíróság épületénél. Megjelentek a katalán parlament függetlenségpárti politikusai, többen fel is szólaltak. Carme Forcadell, a helyi törvényhozás elnöke arra buzdította az egybegyűlteket, hogy folytassák a mozgósítást, de békés módon. A tüntetők kijelentették: addig maradnak, amíg ki nem engedik az összes őrizetbe vett tisztviselőt. (A 14 politikus közül nyolcat már elengedtek.)

Olaj a tűzre, hogy a madridi kormány hatezer rendőrt és csendőrt vezényel Katalóniába Spanyolország különböző részeiből.

A belügyminisztérium sajtóhírek szerint három olasz tengerjáró hajót bérelt a rendfenntartók elszállásolására. Az érintetteket tájékoztatták arról, hogy hajókabinban laknak majd várhatóan 10-15 napig. A szabadságok kiadását október 5-ig felfüggesztették. Palamós kikötőjében a hajók nem kaptak engedélyt a kikötésre . A barcelonai dokkmunkások úgy döntöttek, hogy nem szolgálják ki ezeket a hajókat.

Madridban a spanyol törvényhozás katalán pártjainak képviselői mellett a Baszk Nacionalista Párt és a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség képviselői is elítélték a hatósági akciókat.

Népszava Online, szeptember 23.
A tűzzel játszik mindkét fél Katalóniában

-

„Európaiak vagyunk, több mint 7 millió európai polgár. Csak
a jogainkat akarjuk”
– Carles Puigdemont katalán kormányfő


Támogatja a függetlenségi népszavazást a világon legismertebb katalán „márkanév”, az FC Barcelona. A futballklub közleményben tudatta, hogy hű marad történelmi elkötelezettségéhez a nemzet és a demokrácia iránt, és elítél minden kísérletet, amely korlátozni akarja a katalánok önrendelkezését.
Franco tábornok diktatúrája (1939–75) idején megszüntették az országrész autonómiáját, elnyomták a katalán nyelvet és kultúrát, sok ezer aktivistát megöltek vagy száműzetésbe kényszerítettek. Ezekben a rossz emlékű évtizedekben a Barca focicsapata a katalán önállóság és büszkeség jelképévé vált.Katalónia Spanyolország leggazdagabb, északkeleti régiója. Északon Franciaországgal, nyugaton a spanyol Aragónia tartománnyal határos, keleten a Földközi-tenger mossa partjait.
TERÜLETE: 32 ezer négyzetkilométer
LAKOSSÁGA: 7,5 millió fő
STÁTUSA: autonóm közösség (1979 óta)
2014-ben egy konzultatív népszavazáson a résztvevők 80 százaléka a függetlenné válásra voksolt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!