Végleg betelt a pohár a szociális területen dolgozóknál, kedden utcára vonulnak, és december első napjaiban munkabeszüntetéssel tiltakoznak az ellen, hogy a kormány tudomást sem vesz róluk.

 
Szűcs Viktória elkeserítőnek tartja a helyzetet (Fotó: Kovács Tamás, MTI)

„Keresse meg a férjénél. A családi adókedvezményben!” Ez csupán egy a dolgozók szerint pökhendi kormányválaszok közül, amiket béremelési igényük kapcsán kaptak az utóbbi időben. „Egy-egy szakmai fórumon azzal állnak föl a dolgozók, hogy 20-a után a gyerekre már rá kell szólni, hogy ne egyen három szelet kenyeret, mert csak kettőre futja. Vagy hogy nem telik minden családtagnak bérletre, így ő anélkül közlekedik…” – sorolja keserű tapasztalatait Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Szakszervezetének elnöke. De mindez nem is meglepő, ha tudjuk: a területen dolgozók 80 százaléka 73 ezer forintot visz haza, és vannak, nem is kevesen, akiknek ebből egyedül kell eltartaniuk gyermekeiket.

„Utoljára 2009-ben vonultunk utcára önállóan, a bölcsődei dolgozók nevében. Aztán beolvadtunk mi is, és a szociális terület dolgozói is a közalkalmazottak csoportjába. Közösen küzdöttünk a bérekért, a végeredmény viszont az lett, hogy mi mindenből kimaradtunk” – fogalmazott az érdekvédelmi vezető. Az elmúlt öt évben ugyanis a szociális területen dolgozók fizetései nem változtak, miközben az egészségügyben és az oktatásban is volt bérmozgás. „Mi viszont ott tartunk, hogy dolgozóink jelentős része a minimálbért, vagy a szakmunkásbér-minimumot viszi haza. Ez az ágazat életpályamodellje. Szép kilátások” – magyarázza a helyzetet Szűcs Viktória. Az egykulcsos adóváltozás a szociális szférában dolgozóknak csak veszteséget hozott: a kompenzációt sem tudta maradéktalanul megoldani a kormány, ezáltal az érintettek nettó fizetése még csökkent is a 2010 évihez képest. Van, akinek havi 10 ezer forinttal kevesebb a keresete, ami éves szinten már 120 ezer forintos kiesést jelent. Nem is csoda, hogy megindult az elvándorlás a szociális szférából is, egyre több a betöltetlen munkakör.

És a kormány újabb, cinikus válasza a panaszokra: november 12-re, vagyis a tiltakozó demonstráció napjára eddig sosem látott ünnepségsorozatot hirdetett. Lévén ez a nap a szociális munka napja, minden dolgozónak kötelező lesz részt vennie a megemlékezésen. No, nem ingyen. A kormány a megjelenésért cserébe háromszori, 8 ezer forintos Erzsébet-utalványt ígért.

Fizetésemelésről viszont továbbra sincs szó.

A bölcsődei dolgozókkal együtt a szociális ágazatban összesen 145 ezer embert foglalkoztatnak, szakszervezeteik most sorra mérik fel a sztrájktámogatottságot. A közszférában itt a legalacsonyabbak a bérek, a családsegítőkben, jóléti intézményekben, idős- és fogyatékosotthonokban dolgozók havi nettó keresete mindössze 72 554 forint volt 2012-ben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!