Keddtől üzemszerűen működnek a hivatalosan Véda közúti intelligens kamerának nevezett fix traffipaxok országszerte. Az új eszközök az eddiginél sokkal több szabálysértés feltárására és dokumentálásra alkalmasak, ráadásul forgalomszámlálásra is jók lesznek. A rendszer összesen 160 mobil sebességmérőt és 365 telepített komplex közlekedés-ellenőrző pontot foglal magában az ország 134 útszakaszán. A főváros hat új traffipaxot kapott: kettőt az M3-as, kettőt az M5-ös autópályánál, kettőt pedig az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszánál.

 
Traffipax - Fotó: Kállai Márton

Az új eszközből minden megyének jutott néhány, a nagyvárosok közül Miskolcon és Szegeden négy-négy, Debrecenben három új helyen mérnek, a Szabolcs megyei berendezések közül hatból ötöt Nyíregyházára telepítettek.

Mint azt a Vezess.hu megírta, a Véda a sebességmérés mellett képes leolvasni a rendszámot, felismerni a forgalomba helyező országot és a jármű méretét, amit egy 3D-s lézerszkenner segítségével modellez. A rendszer a fix traffipaxok tetején található parabolaantenna segítségével továbbítja az adatokat, videofelvételt és fotókat a központnak, és amennyiben szabálysértést észlelnek, küldhetik is a csekket. Mostantól nem csak a sebességtúllépésre kell figyelni, az egyéb funkciók ugyanis sok mindent képesek észrevenni, amit korábban csak a járőrök tudtak. A záróvonal-átlépés, a piroson való áthajtás, a kötelező haladási irány be nem tartása sem marad előtte titokban. De a szakportál szerint a kihangosító nélkül telefonálóknak, a biztonsági öv nélkül utazóknak és a buszsávot használóknak is több félnivalójuk lesz, mint korábban.

Az új rendszer kiépítése 14,5 milliárd forintba került, amit főleg európai uniós támogatásból fedeztek. A rendőrség korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a szabálysértéseknek csak kis töredékét sikerül feltárniuk, az új eszköztől ennek a tendenciának a javulását várják, amellett, hogy a Véda elrettentésként is szolgálhat az autósok számára. (Az összes telepített traffi megtalálható a www.vezess.hu weboldalon.)


A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése alapján visszakerült a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő. Így a gépkocsijával parkoló mentesül a várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja és a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő. A türelmi időt eredetileg áprilistól eltörölték volna.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!