Sokan csak azt mondják, hogy beugranak egy kiló kenyérért a boltba, addig a gyerek várhat a kocsiban. Nos, ezt soha ne tegyék! Vegyék a karjukba a fiukat, a lányukat, és vigyék magukkal! Nyáron, különösen kánikulában akár 70 fokra is felmelegedhet az autók utastere – mi sem bizonyítja jobban a veszélyt, hogy egyetlen piros lámpánál, amíg a zöldre várakozunk, akár 1,5 fokot is emelkedhet a hőmérséklet az autóban.

 
Hőség - Forrás: Shutterstock

Ugyanez a veszély leselkedik az idősekre és a háziállatokra is. A hőségben könnyen magatehetetlenné válhat bárki. A kiszáradás csupán következménye annak, ha sokáig nagy hőségnek vagyunk kitéve, de ezzel együtt szív- és érrendszeri problémák is jelentkezhetnek, ami előbb csak rosszulléttel, majd szédüléssel járhat, kritikus esetben pedig eszméletvesztéssel vagy akár halállal végződhet. Ezen az állapoton az sem segít feltétlenül, ha vizet hagyunk a kocsiban, mert a kitágult erek miatt eltompulhatnak az érzékeink.

Ha pedig otthon, éjszaka is folyamatos hőségben vagyunk, igyunk sok folyadékot, szükség esetén hűtsük vízzel, zuhannyal magunkat. A hideg sör átmeneti felüdülést jelenthet ugyan, de az alkohol szárít, így a víz a javasolt folyadékpótlás.

A hőguta tünetei
- Fejfájás, szédülés
- Nyugtalanság, zavartság
- Hányinger, hányás
- Verejtékezés, nyirkos bőr
- Izomgörcs
- Gyors, majd gyengülő pulzus és légzés
- Lázszerű, megemelkedett testhőmérséklet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!