Már szinte biztos, hogy nincs életben az egy hete eltűnt argentin tengeralattjáró személyzete. A kutatók szerint robbanás történt a San Juannál, de egyelőre sem a baleset okát, sem a tengeralattjáró pontos helyét nem találják.

 
Kétségbeesett hozzátartozók várják a híreket a tengeralattjáróról - Fotó: Eitan Abramovich, AFP

Az argentin haditengerészet egyelőre csak annyit tud biztosan, hogy robbanás történt egy hete abban a térségben, ahol három órával utolsó bejelentkezését követően eltűnt a San Juan, fedélzetén negyvennégy tengerésszel.

Enrique Balbi szóvivő óvatosságra intett, mondván, még semmit sem lehet kizárni, hiszen azt sem tudják pontosan, hol van a tengeralattjáró. Ezért tovább folytatják a kutatást.

A San Juant Németországban készítették, és 1985-ben állították hadrendbe Argentínában. A több mint 30 éves monstrumot két évvel ezelőtt újították fel.

November 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából Mar del Plata felé. Utoljára két nappal később a San Jorge-öböl közeléből, a partoktól 432 kilométerre
jelentkezett be. Attól kezdve semmit nem lehet tudni róla.

Csütörtökön került nyilvánosságra, hogy szokatlan zajt, úgynevezett hidroakusztikus anomáliát rögzítettek három órával a tengeralattjáró utolsó bejelentkezését követően abból a térségből, ahol eltűnt. Később a haditengerészet számolt be arról, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a rögzített anomália robbanás hangja lehetett.

Ennek némileg ellentmond, hogy a szóvivő korábban úgy fogalmazott, valószínűtlen, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen. Később viszont egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy több forrás, mások mellett a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO) is megerősítette a robbanás tényét.

Az amerikai haditengerészet egyik repülőgépe azonosítatlan tárgyat észlelt csütörtökön annak a területnek a közelében, ahonnan az eltűnt argentin tengeralattjáró az utolsó jelzését küldte. Később kiderült, hogy a tárgynak nincs köze a tengeralattjáróhoz. A keresést nehezíti, hogy a benne részt vevő több mint 4000 embernek egy 1000 kilométer hosszú, 500 kilométer széles, csaknem franciaországnyi területet kell átfésülnie.

Az amerikaiakon kívül Brazília, Chile, Franciaország és Nagy-Britannia is hajókat és repülőket küldött a térségbe.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!