A költségvetés a Fidesz kezében a bosszú eszközévé vált, a párt olyan műhelyeket akar ellehetetleníteni, amelyek önálló, kritikus gondolkodásra képesek – közölte Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szombaton az MTI-vel.

 Lendvai Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy „eltűnt a költségvetésből a baloldali gondolkodás fontos műhelyének: a Politikatörténeti Alapítványnak és Intézetnek a támogatása (...), mert nem kellenek olyan kutatások, amelyek Károlyi Mihály vagy Szabó Ervin valódi szerepét ismertethetnék meg”. – Ha Lázár Jánosnak, ígéretéhez híven, sikerülne meggyőznie a Fidesz fővezéreit: fizessék vissza százmilliós lelépési pénzeket, egyegy műhely támogatása egyetlen fideszes káder pénzéből kitelne – fogalmazott a szocialista politikus. Szerinte a bosszú áldozatává válik a Költségvetési Tanács, mert rá mertek kérdezni a költségvetés hitelességére. – A Fidesz ellenfele most a gondolkodás maga, de csalódni fog: azt nem lehet kétharmaddal leváltani – írta Lendvai Ildikó.

Az MSZP szerint mintegy 300 ezer dolgozó jár rosszul a kormány új személyi jövedelemadójával; akár évi 60 ezer forinttal kevesebbet vihet haza egy középkeresetű – mondta Török Zsolt, az MSZP szóvivője. A szóvivő szerint az Orbán-kormány tagjainak akár 500 ezer forinttal több marad havonta a borítékban. A gyermektelen középkeresetű emberek átlagosan havonta 5000 forinttal keresnek kevesebbet a jövő évben.

Az új adórendszerrel senki nem jár roszszul – reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Török Zsolt MSZPszóvivő szombati nyilatkozatára.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!