Január 2-án valamennyi demokratikus ellenzéki párt összefog, és számos civil szervezettel együtt vesznek részt az alaptörvényt ünneplő állami rendezvény elleni tüntetésen. Egyre több szervezet csatlakozik a formálódó új ellenzéki kerekasztalhoz is, amely januárban összeülhet.

 
Az elsõ igazi együttműködés: a múlt heti parlamenti tüntetésen az MSZP és a DK is az LMP mellé állt

Az Orbán-kormány leváltása, a demokratikus jogrendszer visszaállítása a célja a formálódó új ellenzéki összefogásnak. Már több mint 25 szervezet – közöttük a Demokratikus Koalíció és az MSZP is – jelezte, hogy részt kíván venni a Szolidaritás által összehívott új ellenzéki kerekasztal munkájában, az LMP-vel folynak a tárgyalások. A szervezők szerint legkorábban január közepén tanácskozhatnak, addig kikérik a demokratikus átalakulást sürgető politikai erők által 1989-ben létrehozott Ellenzéki Kerekasztal résztvevőinek tanácsát. 

Valamennyi demokratikus pártnak és civil szervezetnek helye van az ellenzéki kerekasztalnál, amelynek összehívását a Magyar Szolidaritás Mozgalom kezdeményezte az október 23-i tüntetésen – mondta lapunknak Székely Tamás. A mozgalom társelnöke kérdésünkre, hogy helye lesz-e az ellenzéki kerekasztalnál a Jobbiknak, a Munkáspártnak, az egykori MDF legitimációs problémákkal küszködő utódpártjának, a JeSznek, vagy a Schmuck Andor vezette Magyar Szociáldemokrata Pártnak, megismételte: a demokratikus pártokat invitálják a tanácskozásra, és szeretnék a parlamenten kívüli politikai erőket is valamilyen formában integrálni a szerveződésbe, mert már 25 szervezet jelezte csatlakozását.

Felvetésünkre, hogy a Lehet Más a Politika vezetése egyelőre fontolgatja, hogy Gyurcsány Ferenccel és pártjával, a Demokratikus Koalícióval (DK) egy asztalhoz üljenek, Székely világossá tette: a pártok fogják eldönteni, hogy az ellenzéki kerekasztal-tárgyalásokra kiket delegálnak, a szervezőknek ahhoz semmi közük. Az MSZP, a DK és a 4K (Negyedik Köztársaság mozgalom) részt venne az EKA tárgyalásain, az LMP egyelőre kivár. Lapunknak Schiffer András elnök azt mondta: ha lesz konkrétum, akkor döntenek a kérdésről.

A valódi összefogás érdekében félre kell tenni a demokratikus erők között is meglévő ellentéteket – nyilatkozta lapunknak a Szolidaritás másik társelnöke. Kónya Péter szerint az év első napjai háttéregyeztetésekkel telnek, de a január 2-i, az új alaptörvény életbe lépésének tiszteletére rendezett állami gálaest idejére szervezett közös tüntetés az ellenzéki kerekasztal alapja lehet; az a „negyedik magyar köztársaság alapkőletételéről” szól majd. Az Operaház előtti demonstráció – amelyhez csatlakozott az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP és a 4K is – szervezését a Szolidaritás aktivistái vállalták, de azt kérték, kizárólag közéleti személyiségek, illetve civilek szólaljanak fel. A 18.30-kor kezdődő, Lesz még Magyar Köztársaság című rendezvényen egyetlen politikai beszéd hangzik el, amelyet Kónya Péter mond az összes politikai párt és a civilek nevében. Rajta kívül közéleti szereplők szólalnak majd fel: Iványi Gábor vagy Donáth László, Ormos Mária vagy Závada Pál, szóba került Fleck Zoltán, Majtényi László és Dénes Balázs is, valamint Kulka János, Lovasi András és Para-Kovács Imre közül az egyikük.

 

A Szolidaritás zenével is kiáll a köztársaság mellett. Azt kérik, 2012. január elsején a Himnusz után, bárhol is vagyunk, játsszuk le Bródy János Lesz még egyszer című dalát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!