Alig kezdtek el egyeztetni, máris kevesebben lettek. Nagyjából így jellemezhetők a demokratikus ellenzéki pártok tárgyalásai, amelyeken a 2018-as sikeres választási taktikát hivatottak megvitatni.

 
Október 23. Amikor még szó sem volt kudarcról - Fotó: Balogh Zoltán, MTI

A tárgyalásokat a Karácsony Gergely vezette Párbeszéd (leánykori nevén Párbeszéd Magyarországért) kezdeményezte: október 2-án jelentették be, hogy a Jobbik kivételével minden ellenzéki tömörüléssel leülnének tárgyalni az előválasztásról. A múlt heti, első fordulóban még nyolc párt vett részt az egyeztetésen: az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd, az Együtt, a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa), a Magyar Liberális Párt, a Balpárt és az Európai Baloldal-MMP2006. Az LMP már korábban jelezte: nem vesz részt az összefogásban, önállóan indul a 2018-as választásokon.

A második fordulón, most csütörtökön már nem jelent meg az Együtt. Maguk helyett egy levelet küldtek, amelyben azt írták, kiszállnak, és csak akkor csatlakoznak újra, ha teljesítik a feltételeiket, azaz az MSZP és a DK is elkötelezi magát az előválasztás mellett.

A második összejövetelről távozott a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt, az index.hu szerint a megbeszélés közepén hagyta el a tárgyalóasztalt, mivel – a párt szerint – Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Bokros pártja, a MoMa továbbra is fenntartja vétóját velük szemben. „Vannak olyan emberek, akiknek a saját pozíciója és pártja fontosabb, mint a hazájuk, holott alázatra lenne szükség minden pártvezető részéről” – így reagált „kifúrásukra” Bősz Anett, a liberálisok ügyvivője, s hozzátette, szerinte a tárgyalássorozatot már a DK elnöke dominálja. A liberálisok állítják: a DK szerint azért nem kívánatos a Liberális Párt az egyeztetésen, mert a kvótanépszavazáson az „igenkampányukkal” Orbán Viktort segítették. Az előválasztásokról szóló megbeszélésről a Balpárt is távozott, őket ideológiai okokból nem látta szívesen sem a DK, sem a MoMa – sőt az MSZP sem, igaz, ők ezt hallgatásukkal fejezték ki.

„A Demokratikus Koalíció nem tartja kudarcnak, ami a tárgyalásokon eddig történt. A párt továbbra is elkötelezett a megállapodás és az ellenzéki összefogás mellett” – mondta a Vasárnapi Híreknek Gréczy Zsolt, a párt szóvivője. Hozzátette, hogy a részt vevő pártok előzetesen megállapodtak abban, hogy azok befejezéséig nem kommentálják az ott elhangzottakat. Gréczy sajnálatosnak nevezte, hogy egyesek nem tartják be a megállapodást. Az előválasztásokkal kapcsolatban nem változott a DK álláspontja: ha találnak jó módszert a lebonyolításra, akkor mellé állnak, ha nem, akkor nem. „Várjuk azt a javaslatot, amely a felmerülő problémákat kiküszöböli” – jelentette ki a szóvivő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!