Illusztrációnk: Miskolci szmog - Fotó: Vajda János, MTI

Az elmúlt napok kirívóan rossz  minőségű levegője valamelyest tisztulhat vasárnapra, de addig a szerdán életbe lépett szmogriadó figyelmeztetési fokozata még érvényes Budapesten (a pénteki lapzártánk óta érkezett híreket lásd itt). Ugyanakkor az egész ország levegője nagyon szmogos. Az sem jár jól, aki vidékre vagy a hegyekbe menekül friss levegőt szívni.

Csúcsforgalomban az egészségügyi határérték két és fél-, sőt akár háromszorosát mérték a fővárosban az elmúlt napokban. De a légszennyezettség a héten mindenhol szinte rekordokat döntött. A szmogra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhettek és súlyosbodhattak.

Tiszta levegőnek köbcentiméterenkénti 1000 körüli részecskeszám nevezhető. Ezzel szemben a hét közepén a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegyen, amely a jó levegőjéről ismert, 6628 részecskét mértek köbcentiméterenként. A Pilis és a Börzsöny falvaiban nagy menynyiségű rákkeltő nanorészecskét mért a Levegő Munkacsoport. Méréseik eredménye meglepő volt: Szokolyán rosszabb a levegő, mint a fővárosi Múzeum körúton. A Börzsöny szívében lévő kistelepülésen a részecskeszámláló 29 95-ös átlagot mutatott, míg a Múzeum körúton 14 202-t, a Rózsadombon pedig 12 953-at.

A szennyezettség oka az országra boruló hidegpárna és az elavult fűtési technológia. A Levegő Munkacsoport szerint a fűtés időszakosan nagyobb szmogot okoz egy kistelepülésen, mint a közlekedés és a fűtés együttesen a fővárosban. Ezer körüli alacsony értéket eddig egy alkalommal mértek az országban idén, szeptember 28-án, Békéscsabán.

Budapesten 12 állomáson mérik a levegő szennyezettségét, a legrosszabb adatok a Széna térről és a XV. kerületi Kőrakás parkról érkeztek. Tarlós István főpolgármester köszönetet mondott azoknak, akik felismerték a szmoghelyzet fontosságát és autó helyett a tömegközlekedést vették igénybe. Továbbra is ezt kérik mindenkitől, hogy a dízelautókat állítsák le a piros lámpánál.

Amikor a szennyező anyagok függőleges „elszállítása” gyengül, netán teljesen elmarad, szmog (füstköd) keletkezik. A téli szmog ipari és városi területeken, magas légnyomás, magas páratartalom és mínusz 3 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet esetén alakul ki. Ezért leginkább a kén-dioxid (SO2), a por, a koromszemcsék a felelősek. Ahhoz, hogy szmogriadót rendeljenek el, az összetevők ezen koncentrációinak meghatározott nagyságú területen és meghatározott időtartamig (minimum 3 óra) kell fennállniuk. Az intézkedés fontos része az időjárás-előrejelzés. A szmogriadót a Fővárosi Önkormányzat illetékesei rendelik el, az ÁNTSZ Fővárosi Intézete és az OMSZ javaslata alapján.

 

14 településen volt erősen kifogásolható a légszennyezettség a héten az ÁNTSZ adatai szerint.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Salgótarján, Eger, Győr, Tatabánya, Ajka, Veszprém, Dunaújváros, Pécs és Százhalombatta levegője volt a „legpiszkosabb”.

 

A WHO rákkutató intézete bizonyította, hogy a széntüzelésből eredő légszennyezés rákkeltő.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!