Előre megásták a sírját a 11 éves Szita Bencének, akinek brutális meggyilkolásával a gyanú szerint a nevelőanyja bízott meg két hajléktalant.

  <h1>Mentőautó érkezik a helyszínre, ahol a kisfiú holttestét megtalálták</h1>-
  <h1>Bencét késsel és ásóval ölték meg gyilkosai</h1>-

Mentőautó érkezik a helyszínre, ahol a kisfiú holttestét megtalálták

- – Kép 1/2

A felsőmocsoládi kisfiú eltűnését, valamint autója ellopását hétfőn jelentette be a 47 éves nevelőanya. Száz rendőr és önkéntes fésülte át az elmúlt napokban kaposvári Tesco környékét, ahol állítólag utoljára látták a fiút, de hiába: a gyerek már a bejelentéskor halott volt. Lapértesülések szerint Bence két éve nővérével és édesanyja volt férjével, Gyöngyi Sándorral élt, akit édesapjaként szeretett, de Gyöngyi élettársa, P. Erika hasonló korú gyereke és Bence nem jöttek jól ki egymással, és ez állandó konfliktusforrásnak bizonyult, bár a külvilág egybehangzóan kiegyensúlyozott családi háttérről tudott. Az apa ugyanakkor azt nyilatkozta: „nem tudok rá ép ésszel felfogható magyarázatot, hogy mi lehetett az indíték, egy 11 éves gyerek kinek árt?”

„Előre eltervezett, brutális cselekedet volt” – mondta sajtótájékoztatóján a Somogy megyei rendőrfőkapitány. Piros Attila dandártábornok a gyilkosság okát firtató kérdésére azt felelte: olyan választ kapott a két kaposvár i hajléktalan felbujtásával és gyilkossággal gyanúsított kaposvári nőtől, amit nem kívánt megosztani az újságírókkal. Azonban az adott válasz is azt erősítette, hogy indokolt az elmeorvosi szakértői vizsgálat elrendelése – tette hozzá. A rendőrök már szerdán bizonyosak voltak abban, hogy Bencét megölték: ezt a Kaposvárhoz közeli Sántos külterületén lévő erdőben talált nyomok erősítették meg – egy megásott sír, vér és szövetmaradványok. A rendőrök azért kutattak azon a területen, mert egy vadász látott arra egy autót, amelynek felírta a rendszámát és ez megegyezett az állítólag ellopott jármű rendszámával. Mint kiderült, a fiút hétfő este 20 és 22 óra között ott ölték meg, és a holttestét először ott rejtették el, majd elvitték oda, ahol szombat reggel megtalálták: Toponárnál, az erdőben. Arról, hogy miként végeztek kisfiúval a főkapitány kegyeleti okokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Az elkövetés eszközeit, egy ásót és egy kést megtaláltak, de mint fogalmazott: „nincs az a jel, ami mellett a televízió képernyőjén elviselhető lenne az elkövetés módja”.

A bejelentő P. Erika, aki azt állította, hogy látta négy férfival elmenni a fiút, hamar ellentmondása keveredett, és a rendőrök a kapcsolatrendszerét feltérképezve felfigyeltek egy kaposvári hajléktalan férfira, akinél az „eltulajdonított” autót is megtalálták, valamint annak egy szintén hajléktalan társára. (A kocsiról a nő azt állította: amíg ő Bence után szaladt, a kocsiban hagyta a kulcsot és az autót ellopták.) A Híradó értesülése szerint a nevelőapa élettársa néhány ezer forintért bérelte fel a két hajléktalant. P. Erika, valamint az 57 éves B. József és a 41 éves K. József hajléktalanok egymásra tettek terhelő vallomást, mindhárman bűnügyi őrizetben vannak, a rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. A főkapitány szerint már nem bővül az elkövetők köre, és „mindhárom személy esetében megalapozott a gyanú minősített emberölés elkövetésére”, de a pontos szerepek még nem tisztázottak.

A kegyetlen gyilkosság miatt a Facebookon és a fórumokon sokan követelik a halálbüntetés visszaállítását.

A KSH hivatalos statisztikái szerint évente mintegy 30 gyermeket veszítünk el bántalmazás, illetve elhanyagolás miatt, emellett fizikailag 2391, míg érzelmileg 4571 gyermeket bántalmaztak, szexuális bántalmazás pedig 240 gyermeket ért tavaly. A gyermekbántalmazások tényleges nagysága ennek sokszorosára tehető. A regisztrált esetek alapján a gyermekek 10 százaléka van veszélyben, fizikai elhanyagolás miatt több mint 13 ezer, érzelmi elhanyagolás miatt pedig több mint 10 ezer gyermeket gondoztak – a látencia azonban ezen a területen talán a legnagyobb.

Évek óta próbálják elérni és meggyőzni a kollégákat, védőnőket arról, hogy járjanak nyitott szemmel, s ha érzékelik a problémát, jelezzenek, de az eredmény elkeserítő – nyilatkozta lapunknak az gyermekbántalmazás ellen évtizedek óta harcoló házi gyermekorvos. Dr. Kovács Zsuzsa szerint az ország több, ráadásul a leginkább hátrányos részei fehér foltként világítanak a térképen: nemhogy gyerek-, de még felnőtt háziorvos sem igen jut el hozzájuk, itt a beavatkozás egyelőre reménytelen. „A bántalmazás minden társadalmi rétegben jelen van, csak mindenhol más módon jelenik meg” – fogalmazott a szakember.

Komoly probléma van a magyar társadalommal ezen a téren – ez az Országos Kriminológiai Intézet munkatársának véleménye is. Gyurkó Szilvia szociológus, a téma kutatója szerint ma is születnek olyan bírói döntések, ahol egy bizonyított, súlyos bántalmazásról felmentő ítélet születik, az indoklásban pedig feketén-fehéren leírják: a verés a szülő méltányolandó aggodalmát fejezi ki, a házi fegyelmezési jog része. A szakember szerint ez 200 éve nem igaz. A szociológus szerint az erőszak nem válogat, státusztól és anyagi helyzettől függetlenül van jelen.

(K.J.V.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!