„Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet” – szól a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kétnapos rendezvényének mottója, melyet a Szervdonációs és Transzplantációs Világnap alkalmából rendeznek a hétvégén. Szombat délelőtt a MOM Sportban – lehet menni szurkolni! – olimpikon úszók, transzplantáló orvosok és szervátültetett sportolók úsznak váltót, utána pedig az MLSZ egykori válogatott öregfiú-focicsapata játszik barátságos mérkőzést szervátültetett futballistákkal.

 
Niczmann Zoltán három éve esett át sikeres szervátültetésen - Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI


A délutáni program a Mezőgazdasági Múzeumban zártkörű ugyan – élő donorok vehetik át az idei év Pro Vita-díjait, illetve egy a szervátültetés terén kiemelkedően teljesítő személy a Szt. Kozma és Damján-díjat –, de 19 órától ismét minden érdeklődőt várnak a múzeum elől induló, Hősök teréig vonuló fáklyás menetre, mely egyfajta főhajtás a donorok előtt.

Vasárnap egy-egy transzplantációs centrum közelében lévő dialízisállomások betegei és családtagjai számára tartanak fórumot – élő donoros transzplantációban a leggyakrabban felhasznált szerv a vese, utána a máj, esetleg a tüdőlebeny jöhet még szóba. A fórumon transzplantáló sebészek és nefrológusok tartanak előadásokat a szervátültetés lehetőségeiről, illetve olyan élő donor-beteg párokat is bemutatnak, akiknél már sikeresen lezajlott az életmentő beavatkozás – tudtuk meg Szalamanov Zsuzsannától, aki a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumának elnöke, maga is vesetranszplantált.

„Nyilván a beteg nem fogja azt mondani a hozzátartozójának, hogy adj nekem a szerveidből – meséli Zsuzsanna, de egy-egy ilyen fórum után 6-8 pár mindig jelentkezik kivizsgálásra.

Persze közülük végül csak egy-kettő bizonyul alkalmasnak, de az elmúlt 12 évben így is sikerült megháromszorozni az élő donoros, vagyis az élő ember szervével elvégzett átültetések számát.”

Míg 2005-ben az egymillió főre eső transzplantációs arányszám 1,5 százalék volt, addig mára ezt sikerült 4,5 százalékra feltornázni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!