Úgy tűnik, komolyan gondolta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció múlt hétvégi demonstrációján, hogy pártja a baloldal legerősebb formációja lesz – az MSZP ellenében is. A cél megvalósítása érdekében akciók sorára lehet számítani, például hétfőn délután 6 órára élőláncot szerveznek a Parlament elé.

„Közösen kell megmutatnunk, hogy nem kérünk a kormány emberiesség elleni bűntetteiből: nem kérünk a fegyvertelen emberekre szegezett gépfegyverekből, a rögtönítélő bírósági eljárásokból és ártatlan emberek bebörtönzéséből. Fonjuk körbe a Parlamentet az emberség előláncával, bizonyítsuk be, hogy az embertelenség kerítését nem Magyarország, hanem egy önkényes és gátlástalan kormány húzta fel a déli határunkon” – írják az esemény Facebook-oldalán. Az Országgyűlés várhatóan hétfőn szavaz a hadsereg bevetéséről szóló kétharmados törvényjavaslatról, amelyet ha elfogadnak, katonákat vezényelhetnek a menekültek ellen.

A jelek szerint Gyurcsány pártja akkor is tartja magát a migrációval kapcsolatos elvi álláspontjához, ha a közvélemény-kutatások azt mutatják: ezzel népszerűségvesztést kockáztat a DK. (Lásd kutatásunkat a lapunkban: az adatok, diagramok itt találhatók..) Ám lehet, hogy hosszú távon az eszmevezérelt politika tényleg sikeresebb lehet: most például az Együttben politizáló miskolci önkormányzati képviselő csatlakozott a DK-hoz. Nagy-Korsa Judit ugyanis e pártban látja a jelenlegi hatalom alternatíváját, „a demokrácia, a szabadság és a társadalmi szolidaritás eszményei melletti leghatározottabb elkötelezettséget”.

Nincs szocialista kitörési pont
Ahogy a Fidesz-frakcióülésére, úgy az MSZP képviselőcsoportjának tanácskozására is a menekültügy nehezedett rá – ezért üléseztek Szegeden, a déli határnál a szocialista honatyák. Mindenesetre az MSZP nincs könnyű helyzetben: egyszerre kellene fogást találnia a kormányon, illetve felvenni a tempót a DK-val, ám a szocialistákat láthatólag gúzsba kötik a közvélemény-kutatások, így nem mondanak a menekültkrízisről semmi érdemit. Legfeljebb a kormányt kárhoztatják: kötelező körként Botka László most is arról beszélt, hogy év elején is naponta másfél-kétezer menedékkérő érkezett a déli határhoz, és akkor még profin kezelték a hatóságok a helyzetet. (Ráadásul a migránsok kilencven százaléka a határ átlépése után még tavasszal is azonnal kapcsolatba lépett a hatóságokkal, kérte a menekültstátust, együttműködött a regisztrációban.) „Ezután kezdett el ellenséget látni és láttatni a menedékkérőkben a kormány, ami a mostani válsághelyzethez vezetett, azaz az új vasfüggöny felépítésének kormányzat által hangoztatott indoka nem valós” – mondta a szegedi polgármester.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!