Minden tisztségét megtarthatta az a dunaújvárosi önkormányzati képviselő, aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van. Gál Rolandot azzal gyanúsítják, hogy társaival együtt – még 2013-ban – agyonvert, majd egy rokona házának kertjében elásott egy helyi vállalkozót.

 
Gál Roland - Forrás: duol.hu

Amikor az ügy kirobbant, és a rendőrség bejelentette, hogy többek között Gált gyanúsítják a vállalkozó megölésével, a Fidesz azonnal felfüggesztette a képviselő párttagságát. (Kósa Lajos frakcióvezető maga jelentette be ezt egy lillafüredi sajtótájékoztatón.) Ám miközben az országos vezetőség igyekszik elhatárolódni Gáltól, a városi Fidesz kiáll mellette. Szerdán Besztercei Zsolt, a városi képviselő-testület DK-s tagja kezdeményezte, hogy hívják vissza tisztségeiből. Gál Roland két bizottságnak (a szociális, egészségügyinek és az ifjúságinak is) tagja, de – és ez a legszebb a történetben – a város közbiztonsági tanácsnoka.

E minőségében többször tüntetett ki rendőröket. A gyilkosság idején egyébként Gál volt az elnöke az önkormányzat közbiztonsági bizottságának. A képviselő-testület végül 9:5 arányban szavazta le Besztercei javaslatát (az ellenzék egységesen mellette, a város fideszes vezetése és a polgármester ellene szavazott).

Ugyancsak elutasította a közgyűlés a Jobbik javaslatát a testület feloszlatására. Cserna Gábor fideszes polgármester azt mondta: „Ez a javaslat ésszerűtlen, mi több, tisztességtelen Dunaújváros irányába, Dunaújváros valamennyi polgára felé.” Cserna többször kijelentette azt is, hogy szerinte politikai felelősség őket nem terheli.

A VH információi szerint Gál – amíg tehette – szorgalmas látogatója volt az üléseknek, bár szinte soha nem szólt hozzá a témákhoz. Az Index annak is utánajárt, hogy a most előzetesben ülő képviselő ott volt 2013-ban a május elsejei gyilkosság előtti, április 25-i és az azutáni, május 23-i közgyűlésen is. Április 25-én pedig pohárköszöntőt mondott a Dunaújváros Közbiztonságáért Díj átadásán.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!