Több tízezres tömeget várnak ma délután 15 órára a Kossuth térre a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása elleni tiltakozás szervezői.

 

Hosszú idő után szerepelnek egy színpadon fideszes és ellenzéki politikusok: Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon mellett Rogán Antal Fidesz-frakcivezető is szól a rendezvényen. Rogán szereplése jelentősen megosztja a tiltakozókat, szerveződik a fideszes politikus elleni tiltakozás, mások szerint azonban a náci beszéd és a szélsőjobboldal ellen csak a közös politikai fellépés lehet hatékony. Valahogy úgy, ahogy azt Churchill mondta egykoron: „Ha Hitler megtámadná a poklot, szerét ejteném, hogy kedvezően szóljak az ördögről”.

Emlékezetes, és még sokáig az marad: Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn a kormány és az Országgyűlés zsidó tagjainak összeírására tett javaslatot. Később azt mondta, pongyolán fogalmazott. A felháborodás a nemzetközi sajtóig ért, a mai Kossuth téri tiltakozó megmozdulást a Hit Gyülekezetéhez tartozó Mindannyian együtt Jeruzsálemért Alapítvány, az Élet Menete Alapítvány és a Mazsihisz szervezi, de több tucat civil szervezet is jelezte részvételét (az MSZOSZ, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Magyar Nők Szövetsége, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, az Országos Örmény Önkormányzat). Közéleti személyiségek is csatlakoztak a tüntetéshez: mások mellett Csapó Gábor vízilabdázó olimpikon, Koltai Róbert és Bajor Imre színész, Horváth Charlie énekes, Zacher Gábor toxikológus, Magyar György ügyvéd. A politikus szónokok mellett beszél Ungvári Tamás író, a Mindannyian együtt Jeruzsálemért Alapítvány kuratóriumának elnöke is. Fellép Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színművész és Somló Tamás zenész. Miskolcon szintén 15 órától a volt városi gettó emléktáblájánál tiltakoznak a neonáci eszmék újraéledése ellen.

A pártokon átívelő összefogás ellenére a demokratikus közvélemény most sem egységes: Rogán Antal felszólalása ellen többen is tiltakoztak, „köpönyegforgatást” emlegetve, ugyanis Rogán és Vona Gábor, a Fidesz és a Jobbik nevében a baloldali városvezetés leváltását elősegítendő megállapodást írt alá 2006 szeptemberében. Egyesek ezért azt javasolják, hogy hátat fordítva hallgassák a fideszes politikus beszédét. Ehhez képest Rogán a Népszabadságnak arról beszélt, hogy Orbán Viktor jóváhagyásával megy a mai tüntetésre, majd megemlítette: „Láttam én már példát arra, hogy önkormányzatokban korábbi MIÉP-es vagy mai jobbikos képviselők az MSZP-vel közösen léptek fel a Fidesszel szemben. A parlamentben pedig számtalan példa van erre. Ezt miért nem kérik rajtuk számon?” – fogalmazott a frakcióvezető. Arra (az egyébként a Millamédia.hu portál egy részének véleményét tükröző) közlésére, miszerint nincs keresnivalója a rendezvényen, úgy reagált: „Nagyon nem örülök annak, hogy Bajnai Gordon emberei ilyenkor is csak a széthúzást keresik, csak a saját politikai tőkéjükre gondolnak. Ez kisstílű dolog.”

Eközben a Jobbik arról tartott sajtótájékoztatót, hogy bár a kormánypártok és az ellenzéki pártok egy része „önmegjelöléssel bohóckodik”, az emberek többségét nem a sárga csillag, hanem a sárga csekkek problémája érdekli, mert ez a valódi gond ma Magyarországon. Z. Kárpát Dániel szerint a Gyöngyösi felszólalását követően mellkasukra sárga csillagot kitűző politikusok az „önmegjelölésekkel vállalhatatlan provokációt valósítottak meg”.

Interjúnkat Ormos Mária történésszel a jelenkori antiszemitizmusról itt olvashatják.

„Az elfogadhatatlan és antidemokratikus véleményekkel szemben az elutasítás azonnali és határozott kinyilvánítása a megfelelő eszköz – ennél egyszerűbb és hatékonyabb reakció, és a parlamentnél alkalmasabb fórum erre nincs” – áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levelében, amelyet a demokratikus pártok országgyűlési képviselőihez írtak, arra szólítva fel őket, hogy ne támogassák a parlamenti beszéd szabályainak szigorítását, szerintük ugyanis a parlamenti beszéd szankcionálása sem az előítéleteket nem csökkenti, sem a demokratikus és toleráns közbeszéd elterjedését nem mozdítja elő. A TASZ szerint „szégyen, hogy a jobbikos képviselő mondandóját zavartalanul befejezhette, hogy a felszólalással érintett államtitkár nem kérte ki magának. Szégyen az is, hogy a vitát vezető elnök nem utasította rendre, világossá téve ezzel azt, hogy a magyar parlamentben az ilyen beszéd elfogadhatatlan.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!