Aki januárig nem lép ki a ma gán nyug díjpénztárból, az a nyugdíjkorhatárig hátralévő évei után nem kap állami nyugdíjat, miközben a 24 százalékos járulékot fizetnie kell – ez a legfontosabb eleme a péntek éjjel benyújtott nyugdíjtörvény-javaslatnak.

 
Megáll az idő. Brenner György a múlt évszázadban készült karikatúrája immár halhatatlan. Sosem volt olyan időszerű, mint ma.

Eszerint az állami nyugdíjrendszerben nincs öröklés, helyette bevezetik az özvegyi járadékot, ami viszont az özvegyi nyugdíjjal együtt nem vehető igénybe. Egyéni számlák lesznek, de a részletekről még semmit nem tudni. A nyugdíjakat és az államadósságot is kezelő alapot egy ötfős testület irányítja majd, a kormány pedig folyó kiadásokra is költheti a visszaáramló nyugdíjvagyont.

A pénztári befizetésekre vonatkozó állami garancia megszűnik és „kisöprik” a Pénztárak Garancia Alapját. Aki pénztártag akar maradni, annak máshogy is megnehezítik a dolgát: kizárólag személyesen lehet ezt bejelenteni, a regionális nyugdíjbiztosítási irodában – minden három megyében egy ilyen van. A „maradók” a 24 százalékos járulékukért cserébe csak azt kapják, hogy ha kevés lesz a nyugdíjuk, egyfajta segélyként jogosultak lesznek az időskorúak járadékára. Viszont aki átmegy az államhoz, az eddigi befizetésein képződött nyereséget készpénzben felveheti, miután befizette utána a 16 százalékos szja-t – Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott szerint „jogászok felhívták a figyelmet, hogy igazságtalan lenne" az adómentesség –, vagy önkéntes nyugdíjpénztárba utalhatja, ami után mindenki adókedvezményre jogosult 20 százalékos adóvisszatérítés formájában, legfeljebb 300 ezer forintos felső határig. „Elfogadhatatlanok a nyugdíjrendszer átalakítására irányuló törekvések, zsarolásnak tartjuk a javaslatokat” – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek a december 12-re, Budapestre tervezett, „Az én pénzem, az én nyugdíjam, az én jövőm!” elnevezésű civil demonstráció főszervezője, Csőke András.

Részletek a Fókusz rovatban.

 

Címkék: költségvetés, MSZMP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!