Teszteli az Oktatási Államtitkárság a pedagógusokat: olyan feladatot adott nekik, amellyel alapvető, az iskolában elsajátított készségeket (olvasás, szövegértés) is megvizsgálhat, ráadásul emelt szinten.

 
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a szlovákiai magyar iskolák tegnapi tanévnyitóján

Mi más oka lehetett volna annak, hogy a Magyar Közlöny online verzióján augusztus 31-én, 17 óra 39 perckor jelent meg a köznevelési törvényt kiegészítő, mintegy 150 oldalnyi végrehajtási rendelet, ami szeptember elsején 0 órakor lépett életbe? Így az oktatási intézmények életét meghatározó rendeletben foglaltak megismerésére alig több mint 6 óra állt rendelkezésre, ez pedig egy ilyen jogi szöveg esetében több is, mint embert próbáló feladat. Nem beszélve az augusztus 28-án megjelent, 50 oldalas és 57 paragrafusból álló rendeletről, amely a köznevelési törvény végrehajtásáról szól.

Mint azt a múlt héten már megírtuk, az intézmények az adminisztratív törvényalkotás terhét nyögik: olyan mennyiségű jogszabály és rendelet köti őket gúzsba, hogy igazi művészet lesz minden szabályt betartani. Ráadásul a szakértők már régóta készülnek arra, hogy a kormány az utolsó pillanatig nem jelenteti meg a munkájukat megnehezítő rendeleteket: így most alig néhány nap alatt (a tanév „csak” 3-án kezdődik) kell kiigazodniuk az új rendeletek sűrűjében. Nem árt azonban sorról sorra tanulmányozni a 179 paragrafusból álló csomagot (amely még azt is meghatározza, hány felnőtt zuhanyzónak kell lennie egy óvodában), mivel a legkisebb, akár formai hiba is súlyos retorziókat – például a normatív támogatás megvonását – eredményezhet. Szerencsére Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár nevével fémjelezve megjelent a kormány honlapján egy dokumentum, amely összefoglalta a tanévkezdéshez kapcsolódó főbb tudnivalókat. Kissé pesszimistára sikerült a felütés: „a jelen tanévkezdő tájékoztató célja sajnos nem lehet lelkesítő erőt adni ehhez a kihívásokkal teli tanévhez. Annál inkább feladata, hogy ne lássuk azt rémisztőnek és kétségbeejtőnek sem a számos szóbeszéd, hangulatkeltő híresztelés közepette” – fogalmazott Gloviczki. Pedig, ha van olyan pedagógus, aki a 150 oldalas rendelet olvasása közben nem rémül meg, annak a tanévkezdés már meg sem kottyanhat.

Nem csak a diákok, a pedagógusok is izgatottan várják a tanévkezdést. Nekik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet készült meglepetéssel: bemutatták a kerettantervi ajánlásokat, amelyek értelmében 2013-tól például az általános iskolákban már elsőtől kötelező lesz az erkölcstan. A kerettantervekről egyelőre a minisztérium egyeztet, de várhatóan még szeptemberben rendeleti formát öltenek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!