Már több mint 900 halottja van az Iszlám Állam (IS) elleni amerikai vezetésű koalíció szeptember óta tartó légicsapásainak Szíriában és Irakban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezetre hivatkozva az MTI.

Közülük 785-en a szélsőséges szunnita szervezet, 72-en pedig az al-Kaidával szövetséges an-Núszra Front harcosai. Ötvenkét civil, köztük nyolc nő és öt gyerek is meghalt.

Az IS elleni hadjárat részeként az iraki hadsereg, szunnita harcosokkal az oldalán, offenzívát indított Anbár tartomány székhelye, Ramádi város keleti részének visszaszerzéséért, amelyet előzőleg ellenőrzése alá vont az IS. A terrorszervezet már hónapok óta próbálja bevenni a várost.

A hatóságok szombaton közölték, hogy az IS végzett az Albu Fáhd törzs 25 tagjával Ramádi közelében. A terroristák hónapok óta irtják egy másik törzs, az Albu Nimr tagjait – az elmúlt hetekben legkevesebb kétszáz embert öltek meg –, vélhetően bosszúból azért, mert a törzs jelenleg az iraki, előtte pedig az amerikai biztonsági erők oldalára állt.

Az IS elleni akciókban több nyugat-európai ország is részt vesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!