Jövőre 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken. Az emelés minden nyugellátásra vonatkozik, így a többi között az öregségi nyugdíjra, a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is.

Szintén 1,6 százalékkal emelkednek a politikai rehabilitációs nyugdíjak és az 56-osok nemzeti helytállásáért adott pótlék összeghatára is. Az intézkedés 2,6 millió embert érint. Balog Zoltán emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években a nyugdíjak reálértéke jelentőse nőtt, köszönhetően a jó inflációs adatoknak. A miniszter kitért a Nők 40 programra is, mint mondta, ezt a fajta nyugdíjba vonulási lehetőséget a továbbiakban is fenntartják. Eddig 140 ezer nő élt ezzel a lehetőséggel.

A nyugdíjak reálértéke az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt. A KSH adatai szerint az utolsó csökkenés a gazdasági válság nyomán bevezetett megszorító intézkedések miatt volt, még 2009-ben. A 13. havi nyugdíj 2009–2010. évi megszüntetése, valamint a svájci indexálás helyett az inflációkövető indexálás bevezetése (ha a GDP-növekedés kisebb mint 3%) a nyugdíjak reálértékének csökkenéséhez vezetett. 2011-ben már sikerült megőrizni az ellátások vásárlóerejét. 2012-ben, a tervezett inflációhoz igazodó indexálás bevezetésének első évében 5,9, 2013-ban 5,2%-os nyugdíjemelés volt. Ezzel szemben a tényleges árnövekedés 2012-ben 5,7, 2013-ban pedig mindössze 1,7%-os volt, így ezekben az években növekedett a járandóságok vásárlóereje.

A nyugdíjak vásárlóerejét tekintve Magyarország az EU-tagországok utolsó harmadához tartozik több kelet-európai és a balti országokkal együtt. Egy dán, osztrák, luxemburgi vagy holland nyugdíjas azonos árszínvonal mellett kb. két és félszer annyi árut vagy szolgáltatást tud megvásárolni öregségi nyugdíjából, mint egy magyar. Ugyanakkor a lett vagy a bolgár öregségi nyugdíj vásárlóereje a magyar öregségi nyugdíj felének felel meg – olvasható a KSH tavalyi összegzésében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!