Amikor tíz éve levélbomba roncsolta szét a bécsi polgármester bal kezét, magyar sebészt hívtak hozzá. Porcelánból készült kéz fekszik az üvegasztalon, zsebkendőnyi orvosi szobában máshol is feltűnnek kezet formázó tárgyak. „Kézenfekvő” efféle ajándékkal kedveskedni a kézsebésznek, dr. Kertész Gábornak, aki 1986 óta foglalkozik e speciális szakterülettel.

 
Kertész Gábor kézsebész

– A kézsérültekhez szinte mindig engem hívtak, mivel akkoriban csak nekem volt ilyen irányú szakvizsgám – meséli a főorvos.

Volt, hogy egy férfi fűrészgéppel levágta három ujját, közülük kettőt elnyelt az elszívó berendezés, de a harmadikat magával vitte az ügyeletre. Ott viszont hazaküldték, próbálja megkeresni a hiányzókat is. Végül sikerrel járt, viszont a műtét során csak az épségben maradt ujjakat lehet megmenteni, ezért a négyes ujjat operálták be hüvelykujjnak. A lényeg, hogy kézfogásra alkalmas legyen.

– Ma már nem feltétlenül varrunk vissza mindent – mondja Kertész doktor. – Egyszer maga a beteg kérte, hogy távolítsuk el az egyik visszavarrt ujját, mert sosem használja.

Dr. Kertész Gábor 1991-ben létrehozta a Hírös Manus Alapítványt. Nemrég a Csík zenekar adott jótékonysági koncertet, aminek a bevételéből újabb eszközöket vásárolhatnak. Csík János, a kecskeméti zenekar alapítója, 12 éve szenvedett súlyos autóbalesetet, a megyeszékhely kórházában hozták rendbe: újra képessé vált hegedűt venni a kezébe…

Tekintélyes múlt
Magyarországon az első kézsebészeti osztályt 1959-ben dr. Manninger Jenő és dr. Renner Antal hozta létre Budapesten, az Országos Traumatológiai Intézetben. Nálunk a sebészetből vált le a traumatológia, majd abból nőtt ki a kézsebészet – külföldön pedig inkább az ortopédia vagy a plasztikai sebészet jelentette a kiindulópontot. Az 1980-as évek közepén hazánk több vidéki városában – így Miskolcon, Kecskeméten, Nyíregyházán, Székesfehérváron – alakítottak ki modern kéz- és mikrosebészeti központot.

Címkék: orvostudomány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!